Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Dagrun Eriksen og Bjørg Tørresdal om å på nytt vurdere godkjenning av Den norske skolen i Mopti, Mali, og åpne for unntak i friskoleloven

Til Stortinget

Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

  • "1. Stortinget ber Regjeringen på nytt vurdere søknaden om godkjenning av Den norske skolen i Mopti, Mali.

  • 2. Stortinget ber Regjeringen fremme lovforslag om unntak fra § 1-5 i friskoleloven."

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Freddy de Ruiter, Anniken Huitfeldt, Gerd Janne Kristoffersen, Torfinn Opheim og Knut Petter Torgersen, fra Fremskrittspartiet, Anders Anundsen, Jon Jæger Gåsvatn og Åse M. Schmidt, fra Høyre, Gunnar Gundersen og lederen Ine Marie Eriksen Søreide, fra Sosialistisk Venstreparti, Åsa Elvik og Ole-Anton Teigen, fra Kristelig Folkeparti, Dagrun Eriksen, fra Senterpartiet, Johannes Rindal, og fra Venstre, Odd Einar Dørum, viser til representantforslaget.

Komiteen viser til brev av 20. november 2006 til komiteen, der departementet redegjør for vedtaket i Utdanningsdirektoratet og den påfølgende klagebehandlingen i departementet.

Komiteen har merket seg departementets vurdering om at det ikke er hjemmel i gjeldende friskolelov til å innvilge søknad om forsøk på alternative organisatoriske driftsformer, slik Det Norske Misjonsselskap primært har søkt om godkjenning for.

Komiteen har videre merket seg departementets begrunnelse for ikke å kunne godkjenne Den norske skolen i Mopti etter unntakshjemmelen i § 2-1 annet ledd.

Som varslet i St.prp. nr. 1 (2006-2007) vil Regjeringen fremme for Stortinget forslag til ny privatskolelov vårsesjonen 2007. Komiteen viser til at det igjen vil åpnes for behandling av søknader om godkjenning når Stortinget vedtar ny privatskolelov.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, støtter departementets vurderinger og finner følgelig ikke grunnlag for ny vurdering av søknaden om godkjenning for Den norske skolen i Mopti, Mali.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til dokumentet. Den norske skolen i Mopti fylke med hovedskole lokalisert i Sevaré i Mali eies av Det Norske Misjonsselskap og har vært drevet etter L97, men uten godkjenning av norske myndigheter. Disse medlemmer viser til at Det Norske Misjonsselskaps skole i Mopti, Mali, er et viktig skoletilbud for barn av norske foreldre som jobber i Mali.

Disse medlemmer viser til at alternativet for disse barna er å gå på skole i Etiopia eller Norge. Begge alternativene vil innebære at barna må bo borte fra foreldrene sine over lang tid og bo på internat. Disse medlemmer mener vi i dag har så mye kunnskap om de mange negative konsekvenser av bruken av internat, som har vært vanlig for misjonærbarn, at internatinnlosjering må anses å være uaktuell. Disse medlemmer viser til at misjonsorganisasjonene selv har tatt et oppgjør med bruken av internater. Disse medlemmer mener Regjeringen da ikke bør tvinge dem til å ta det i bruk igjen. Disse medlemmer mener samfunnet har et ansvar for at alle norske barn får en god opplæring. Det må også gjelde barn der foreldrene har valgt å gjøre en innsats for verdens fattige gjennom bistand og misjon.

Disse medlemmer viser til brev til komiteen av 20. november 2006 om representantforslaget. Der argumenterer statsråden for at det ikke kan gis unntak fra loven for skolen. Disse medlemmer er uenig i statsrådens begrunnelse, og mener departementet tolker loven for snevert.

Disse medlemmer viser til at det i den nåværende midlertidige friskolelov går klart frem at det i særskilte tilfeller kan gis godkjenning til tross for det generelle midlertidige påbudet om ikke å godkjenne friskoler. Det ligger i loven ingen begrensning i forhold til at unntaket kan gjelde norske skoler i utlandet. Disse medlemmer mener søknaden om godkjenning av grunnskolen for barn av misjons- og bistandsarbeidere i Mopti fylke i Sevaré i Mali ikke er i strid med de politiske intensjoner som ligger bak friskoleloven § 2-1 annet ledd. Disse medlemmer kan heller ikke se at det å godkjenne skolen i Mali som friskole på noen måte kan være å ødelegge for rekrutteringsgrunnlaget til noen norsk grunnskole, men kan derimot se gode grunner til at skolen skal kunne bli definert som et "særlig tilfelle" etter friskoleloven.

Disse medlemmer viser videre til at friskoleloven § 1-5 om forsøksvirksomhet, i utgangspunktet ikke gir mulighet for friskoler til å få innvilget tidsavgrensede pedagogiske eller organisatoriske forsøk. Disse medlemmer viser imidlertid til at Stortinget i Innst. O. nr. 45 (2005-2006) ga unntak fra friskoleloven § 1-5 for skolene i Etiopia og Kenya som har formål tilsvarende skolen i Mali. Disse medlemmer mener derfor at statsråden kan komme tilbake til Stortinget med et forslag til lovhjemmel som åpner for unntak fra § 1-5 forsøksvirksomhet, for skoler som er i tilsvarende situasjoner som skolene i Kenya og Etiopia.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen på nytt vurdere søknaden om godkjenning av Den norske skolen i Mopti, Mali."

"Stortinget ber Regjeringen fremme lovforslag om unntak fra § 1-5 om forsøksvirksomhet i friskoleloven."

Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre:

Forslag 1

Stortinget ber Regjeringen på nytt vurdere søknaden om godkjenning av Den norske skolen i Mopti, Mali.

Forslag 2

Stortinget ber Regjeringen fremme lovforslag om unntak fra § 1-5 om forsøksvirksomhet i friskoleloven.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument nr. 8:6 (2006-2007) - representantforslag fra stortingsrepresentantene Dagrun Eriksen og Bjørg Tørresdal om å på nytt vurdere godkjenning av Den norske skolen i Mopti, Mali, og åpne for unntak i friskoleloven - vedlegges protokollen.

Oslo, i kirke- utdannings- og forskningskomiteen, den 7. desember 2006

Ine Marie Eriksen Søreide

leder

Johannes Rindal

ordfører