Dokument nr. 8:7 (2006-2007) fra Sanner, Eriksen Søreide, Gundersen, Løvik og Hansen vedrørende konkrete tiltak for å sikre rammebetingelsene for små og mellomstore bedrifter

Jeg viser til forslaget fra representantene Sanner, Eriksen Søreide, Gundersen, Løvik og Hansen om at Regjeringen skal fremme en stortingsmelding, senest innen utgangen av vårsesjonen 2007, med en samlet strategi for å sikre små og mellomstore bedrifter bedre rammebetingelser.

Forslagsstillerne mener denne strategien må sikre norske små og mellomstore bedrifter minst like gode rammebetingelser som tilsvarende bedrifter har i land det er naturlig å sammenlikne seg med, og bør omfatte bl.a. skatter og avgifter, forenkling, forskning og utvikling (FoU), tilgang på arbeidskraft, prosedyrer for offentlige innkjøp, øvrig virkemiddelapparat mv. I konklusjonen er det vist til at regjeringen Bondevik II la fram en tilstandsrapport for innovasjonspolitikken våren 2005. Denne rapporten ble imidlertid lagt fram først 26. august 2005.

Jeg vil innledningsvis understreke at Regjeringen legger opp en politikk som bidrar til økt verdiskaping i hele økonomien. Da er det nødvendig å se næringsvirksomhet og offentlig sektor i sammenheng og inkludere hensyn til miljøet. Konsekvenser for bedrifter og ansatte er et viktig hensyn som vi vurderer i alle saker som berører nærings- og arbeidslivet. Tiltak for å bedre bruken av samfunnets ressurser er beskrevet i Nasjonalbudsjettet 2007, kapittel 6. Denne omtalen inkluderer de fleste av saksforholdene som forslagstillerne tar opp.

Regjeringen har også startet arbeid med en stortingsmelding om innovasjonspolitikken. Stortingsmeldingen skal presentere Regjeringens politikk for å fremme innovasjon og omstilling. Målet for meldingen er å vise hvordan vi kan forbedre innovasjonsevnen i norsk økonomi ytterligere for å sikre en fortsatt god velferdsutvikling.

Stortingsmeldingen om innovasjonspolitikken vil ha en bred tilnærming, og aktuelle temaer vil bl.a. være

  • – presentasjon av innovasjonspolitiske utfordringer,

  • – sammenhengen mellom FoU og innovasjon,

  • – et mangfoldig og inkluderende næringsliv,

  • – betydningen av tjenestenæringene for innovasjon,

  • – en politikk for å fremme innovasjon blant kvinner,

  • – politikk om immaterielle rettigheter,

  • – samarbeid mellom offentlig og privat sektor for å fremme innovasjon,

  • – overgangen mellom utdanning og arbeidsliv,

  • – internasjonalisering og eksportfremme,

  • – innovasjon i offentlig sektor,

  • – en politikk for innovasjon basert på regionale fortrinn, og

  • – miljø som hensyn i innovasjonspolitikken.

Disse områdene dekker en stor del av de saksfeltene som forslagsstillerne nevner som elementer i en mulig strategi for små og mellomstore bedrifter. Dette underbygges av at forslagsstillerne i sin konklusjon viser til tilstandsrapporten for innovasjonspolitikken som ble lagt fram av regjeringen Bondevik II. Spørsmål om rammebetingelser for små og mellomstore bedrifter kan etter min vurdering behandles innenfor rammen av en stortingsmelding om innovasjonspolitikken, og det er derfor ikke behov for en særskilt stortingsmelding om små og mellomstore bedrifter i tillegg.

Innovasjonspolitikk omfatter mange saksfelt som faller under flere departementers ansvarsområder. Nærings- og handelsdepartementet leder arbeidet med stortingsmeldingen i nært samarbeid med andre departementer. Det arbeides med sikte på at meldingen skal fremmes i vårsesjonen 2008. Ut fra omfanget av arbeidet er denne tiden nødvendig for å få fram et tilfredsstillende saksgrunnlag, og jeg vil derfor fraråde at arbeidet eventuelt forseres slik det er foreslått av representantene Sanner, Eriksen Søreide, Gundersen, Løvik og Hansen.