2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Anne Marit Bjørnflaten, Thomas Breen, Ingrid Heggø og Hilde Magnusson Lydvo, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, Solveig Horne og Thore A. Nistad, fra Høyre, Elisabeth Aspaker og André Oktay Dahl, og fra Sosialistisk Venstreparti, Olav Gunnar Ballo, viser til den framlagte proposisjonen med forslag om endringer i bevilgningene under diverse kapitler i statsbudsjettet for 2006. Komiteen har merket seg at endringsforslagene er basert på regnskapstall pr. 30. september 2006. I proposisjonen understrekes det at tallene på forbruk for de regelbundne postene er prognoser, og at endelige regnskapstall kan avvike fra dette.

Komiteen vil peke på særlig to forhold i proposisjonen. Det første går på investeringer. Komiteen er glad for at man gjennom salderingen har funnet rom for å øke kap. 440 post 1 med 14,3 mill. kroner. Dette, sammen med at Politidirektoratet har funnet rom innenfor eksisterende rammer på om lag 30 mill. kroner, gjør at man nå kan forsere investeringer for om lag 44 mill. kroner. Komiteen stiller seg bak at disse omprioriteringene blir brukt til å kjøpe inn pistoler og utstyr til kommunikasjonskontroll samt noen investeringer i PST.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser til at dette vil redusere presset på politidistriktenes driftsbudsjetter for 2007.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre viser til at Politidirektoratet med sine omprioriteringer følger opp krav fra Stortinget, og prioriterer innkjøp av personlig verneutstyr. Disse medlemmer forutsetter at det tas hensyn til Oslo politidistrikts spesielle utfordringer når det gjelder investeringsbehov. Disse medlemmer ber også Regjeringen følge nøye med, og hvis nødvendig komme tilbake med ekstra bevilgninger i Revidert nasjonalbudsjett for 2007, slik at alle politidistrikter får på plass nytt, personlig verneutstyr.

Komiteen viser til kap. 471 ny post 74 som er en konsekvens av Stortingets vedtak nr. 332, hvor Stortinget ba Regjeringen om å etablere en særskilt erstatningsordning for de etterlatte etter Mehamn-ulykken, og vedtak nr. 333, hvor Stortinget ba Regjeringen oppnevne ei egen nemnd som fikk ansvaret for å fastsette erstatningsbeløp, inkludert hvem som omfattes av ordningen. Denne nemnda avga sin innstilling i oktober 2006. Nemnda foreslår i sin innstilling en samlet erstatning på 8,75 mill. kroner fordelt på 69 etterlatte. Dette følges opp av Regjeringen i proposisjonen. Nemnda avga i november en rettet innstilling, hvor det foreslås en samlet erstatning på 8,80 mill. kroner fordelt på 70 etterlatte. Den rettede innstillingen er 7. desember 2006 oversendt fra justisministeren til Stortinget.

Komiteen viser til bakgrunnen for å etablere en slik særskilt erstatningsordning og viser for øvrig til kontroll- og konstitusjonskomiteens generelle merknader som er lagt til grunn for saken i Innst. S. nr. 125 (2005-2006).

Komiteen har for øvrig ingen merknader og tilrår Stortinget å støtte det fremlagte forslaget.