Presidentskapets merknader

Presidentskapet viser til kontroll- og konstitusjonskomiteens utkast til innstilling.

Presidentskapets flertall, alle unntatt medlemmet Carl I. Hagen, slutter seg til merknadene fra flertallet i kontroll- og konstitusjonskomiteen og fremmer innstilling i samsvar med komiteens utkast til til­råding.

Flertallet i komiteen antyder at FO § 13 kan endres slik at den utvidede utenrikskomiteen kan tre sammen også på anmodning av justisministeren. Dette reiser forskjellige problemstillinger som Presidentskapets flertallvil komme tilbake til ved en senere anledning.

Presidentskapets medlem Carl I. Hagen slutter seg til merknadene fra mindretallet i kontroll- og konstitusjonskomiteen og fremmer forslag i samsvar med dette.

Dette medlem mener at Stortinget nå i forbindelse med behandlingen av forslag om å opprette en egen sikkerhetskomité burde avklart om den type saker som er nevnt i forslaget for fremtiden skal kunne behandles av den utvidede utenrikskomité eller om Stortinget fortsatt skal avstå fra sine normale kontroll- og politikkfastsettende konstitusjonelle funksjoner på dette politikkområdet.