Innstilling fra transport- og kommunikasjons­komiteen om dekning av kostnader knyttet til oljeforurensning fra fartøyet MS "Server"

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 160 (2006-2007)
  • Kildedok: St.prp. nr. 52 (2006-2007)
  • Dato: 29.03.2007
  • Utgiver: Transport- og kommunikasjonskomiteen
  • Sidetall: 2

Til Stortinget

Sammendrag

Det Kypros-registrerte lastefartøyet MS "Server" gikk på grunn ved Hellisøy fyr i Fedje kommune om ettermiddagen fredag 12. januar 2007. Kystverket mobiliserte og etablerte statens aksjonsledelse for håndtering av hendelser og ulykker med akutt for­urensning. I løpet av kvelden brakk skipet i to. Akter­delen sank umiddelbart. Forskipet ble slept inn til Ågotnes nord for Bergen, og ble kontrollert satt på grunn lørdag 13. januar 2007.

MS "Server" hadde ved grunnstøtingen 585 tonn bunkersolje og 72 tonn diesel om bord. Det er estimert at mellom 300 og 500 tonn bunkersolje har lekket ut.

Det er utarbeidet en strandsaneringsplan. Strand­saneringen forventes avsluttet i løpet av sommeren 2007.

De samlede kostnader er anslått til 225,5 mill. kroner. Dette beløpet antas å ligge innenfor rammen for ansvarsbegrensning i hht. gjeldende regelverk.

Statsbudsjettets kap. 1062 Kystverket post 21 Spesielle driftsutgifter skal dekke utgifter til aksjoner til bekjempelse av akutt forurensning. Situasjonen som nå har oppstått, har ført til at det har vært et behov for å sette i gang strakstiltak for å redusere skadeomfanget. Det er avsatt 3,75 mill. kroner på kap. 1062 post 21 Spesielle driftsutgifter i 2007. Denne bevilgningen skal dekke tiltak for å rydde opp i mindre, men akutte for­urensningsaksjoner, og bør holdes i reserve til dekning av eventuelle fremtidige aksjoner i 2007.

På bakgrunn av foreliggende anslag for kostnadene knyttet til oljevernaksjonen etter forliset av MS "Server" fremmes det forslag om en tilleggsbevilgning på kap. 1062, post 21 Spesielle driftsutgifter på 225,5 mill. kroner.

Kongen har etter bevilgningsreglementet fullmakt til å disponere midler ut over gitt bevilgning dersom tiltak må treffes snarest og ikke kan forelegges Stortinget på forhånd. Ved kongelig resolusjon av 16. mars 2007 ble Fiskeri- og kystdepartementet gitt samtykke til å utgiftsføre inntil 225,5 mill. kroner ut over bevilgningen på kap. 1062, post 21 Spesielle driftsutgifter.

I henhold til forurensningsloven er det forurenser som er ansvarlig for kostnadene for begrensning og opprenskning av oljesølet. Rammene for dette er nærmere regulert i sjøloven. Det vil bli krevd refusjon for statens kostnader ved oljevernaksjonen i samsvar med gjeldende regelverk.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Eirin Faldet, Svein Gjelseth, Irene Johansen, Torstein Rudihagen, Tor-Arne Strøm og Truls Wickholm, fra Fremskrittspartiet, Bård Hoksrud, Arne Sortevik og Hanne Dyveke Søttar, fra Høyre, Øyvind Halleraker og Trond Helleland, fra Sosialistisk Venstreparti, Hallgeir H. Langeland, fra Kristelig Folkeparti, Jan Sahl, fra Senterpartiet, Jenny Klinge, og fra Venstre, fung. leder Borghild Tenden, viser til at proposisjonen gjelder kostnader knyttet til oljevernaksjonen etter forliset av MS "Server" da skipet gikk på grunn ved Hellisøy fyr 12. januar 2007.

Komiteen mener det er riktig at staten forskutterer kostnadene for denne type opprydningsarbeid knyttet til oljeforurensning. Komiteen vil peke på at i ­henhold til forurensningsloven er det forurenser som er ansvarlig for kostnadene for begrensning og opp­renskning av oljesølet.

Komiteen slutter seg til forslaget i proposisjonen.

Komiteens tilråding

Komiteen har ellers ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

I statsbudsjettet for 2007 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

Utgifter

1062

Kystverket

21

Spesielle driftsutgifter, forhøyes med

225 500 000

fra kr 3 750 000 til kr 229 250 000

Oslo, i transport- og kommunikasjonskomiteen, den 29. mars 2007

Borghild Tenden

fung. leder

Hanne Dyveke Søttar

ordfører