Innstilling fra justiskomiteen om Halden fengsel

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

I forbindelse med behandlingen av St.meld. nr. 27 (1998-1999) Om Kriminalomsorgen, vedtok Stortinget å be regjeringen starte planlegging av et nytt fengsel i Østfold fylke. Etter ekstern kvalitetssikring av prosjektet, ble det i budsjettet for 2006 vedtatt å bevilge 20 mill. kroner til startbevilgning til Halden fengsel med planlagt oppstart av drift i løpet av 2009. Styringsrammen ble foreslått satt til 1 018 mill. kroner og kostnadsrammen til 1 063 mill. kroner (2006-kroner). Etablering av Halden fengsel skal med en kapasitet på 251 plasser bidra til å øke fengselskapasiteten i Østlandsområdet hvor det er behov for flere fengselsplasser, og bedre innholdet i soningen. Fengselet vil ha både fengselsplasser med høyt sikkerhetsnivå og lavere sikkerhetsnivå. I statsbudsjettet for 2007 er det bevilget 134,5 mill. kroner til bygging av Halden fengsel. Bevilgningen er i St.prp. nr. 69 (2006-2007) foreslått redusert med 16,1 mill. kroner som følge av forskyvninger i forventede utbetalinger.

Halden fengsel er under etablering med Statsbygg som byggherre. Det har i 2006 vært foretatt detaljprosjektering, og fengselstomten er klargjort og ryddet for skog. Planlagt byggestart har vært første halvår 2007, og entreprise for bygningsmessige arbeider er nylig mottatt etter åpen anbudskonkurranse. Etter mottatte tilbud har et eksternt konsulentselskap gjennomført en oppdatert usikkerhetsanalyse av kostnads- og styringsrammen for prosjektet, som konkluderer med en sannsynlig sluttkostnad som er høyere enn fastsatt kostnadsramme selv med full utløsing av prosjektets usikkerhetsavsetning. Det er ikke gjennomført ny ekstern kvalitetssikring av prosjektet.

Årsaken til kostnadsøkningen i prosjektet skyldes markedssituasjonen i byggesektoren, hvor det i 2006 og 2007 har vært en langt større kostnadsvekst enn lagt til grunn i vedtatt kostnadsramme for prosjektet. Det er i økende grad mangel på fagfolk/håndverkere og mangel på noen sentrale innsatsfaktorer som byggematerialer mv.

Regjeringen foreslår at kostnads- og styringsrammen for Halden fengsel økes. Byggestart må avventes inntil Regjeringens forslag til revidert kostnads- og styringsramme er behandlet og godkjent av Stortinget. Dersom Stortinget gir sin tilslutning til ny kostnads- og styringsramme i vårsesjonen 2007, kan fengselet ferdigstilles i april 2010. Det foreslås at kostnadsrammen for prosjektet Halden fengsel økes til 1 384,1 mill. kroner og styringsrammen økes til 1 305,1 mill. kroner.

Besøksleiligheter er et tiltak som er spesielt rettet mot innsatte med barn. Det er etablert besøksleiligheter ved noen få fengsler, og det er et mål å etablere flere. På bakgrunn av gode erfaringer med slike leiligheter, foreslås etablering av besøksleilighet lagt inn som en del av prosjektet. Besøksleilighet utgjør 3 mill. kroner av forslag til ny kostnadsramme. I forslag til ny kostnads- og styringsramme er det videre forutsatt en noe kortere ringmurtrasé enn forutsatt i eksisterende kostnads- og styringsramme som isolert sett innebærer en innsparing på om lag 11 mill. kroner. Dette vil likevel ikke ha konsekvenser for mulighetene til senere kapasitetsutvidelser ved fengselet.

Bevilgningsbehovet i 2007 påvirkes ikke av Regjeringens forslag om å øke kostnads- og styringsrammen med henholdsvis 278,8 mill. kroner og 246,6 mill. kroner. Bevilgningsbehovet i 2008, 2009 og 2010 vil imidlertid bli høyere enn tidligere lagt til grunn. Regjeringen vil komme tilbake til dette i de årlige budsjettforslagene.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, leiaren Anne Marit Bjørnflaten, Thomas Breen, Ingrid Heggø og Hilde Magnusson Lydvo, frå Framstegspartiet, Jan Arild Ellingsen, Solveig Horne og Thore A. Nistad, frå Høgre, Elisabeth Aspaker og André Oktay Dahl, og frå Sosialistisk Venstreparti, Kirsti Saxi, meiner at etablering av Halden fengsel med 251 nye fengselsplassar er eit veldig viktig tiltak i arbeidet med å avvikle soningskøen og betre innhaldet i soninga, og for å kunne avvikle dei midlertidige køavviklingstiltaka som for eksempel dublering og framskoten lauslating.

Komiteen støttar Regjeringa sitt framlegg om å auke kostnadsramma med 278,8 mill. kroner til 1 384,1 mill. kroner, slik at ein sikrar framdrifta av Halden fengsel, og fengselet kan stå ferdig i april 2010.

Komiteen viser til at kostnadsauken er pga. mark­nadssituasjonen i byggesektoren, og at ei omprosjektering av fengselet med sikte på å redusere kostnadane vil medføre at prosjektet vert stoppa. Ved stopp i prosjektet kan det bli krav om erstatning og kompensasjon frå entreprenørar. Komiteen viser vidare til at det allereie er teke ein kostnadsrevisjon av prosjektet slik at potensialet for ein ytterlegare kostnadssprekk er svært liten.

Komiteen er samd i dei føreslegne endringane vedrørande etablering av besøksleilegheiter. Besøksleilegheitene er spesielt retta mot innsette med born. På bakgrunn av gode erfaringar med slike leilegheiter er dette nå lagt inn som ein del av prosjektet.

Komiteen har merka seg at behovet for midlar i 2007 er uendra, men at behovet for 2008, 2009 og 2010 vil bli høgre enn tidlegare lagt til grunn. Komiteen vil be Regjeringa komme attende til dette i dei årlege budsjettframlegga.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser for øvrig til sine merknader i Revidert nasjonalbudsjett for 2007.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Stortinget samtykker i at kostnadsrammen til Halden fengsel økes med 278,8 mill. kroner til 1 384,1 mill. kroner.

Oslo, i justiskomiteen, den 7. juni 2007

Anne Marit Bjørnflaten

leder

Ingrid Heggø

ordfører