Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om utbygging og drift av Valhall videreutvikling

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 282 (2006-2007)
  • Kildedok: St.prp. nr. 76 (2006-2007)
  • Dato: 11.06.2007
  • Utgiver: Energi- og miljøkomiteen
  • Sidetall: 2

Til Stortinget

Sammendrag

Olje- og energidepartementet legger i proposisjonen fram plan for utbygging og drift av Valhall videreutvikling.

Valhallfeltet er et oljefelt lokalisert i den sørlige delen av Nordsjøen. Produksjonsstart for Valhall var i 1982, og feltet produserer om lag 70 000 fat olje pr. dag samt noe gass. Oljen fra Valhall eksporteres via Ekofiskfeltet til Teesside i Storbritannia, mens gassen eksporteres direkte til Emden i Tyskland. Opprinnelig plan for utbygging og drift for Valhallfeltet ble godkjent i 1977. Valhall har fått forlenget konsesjonstid til 2028.

Departementet viser til at man i 1984 oppdaget at havbunnen på Valhallfeltet synker, og det er nødvendig å oppgradere installasjonene på feltet. Det planlegges å bygge en ny plattform, som skal erstatte to av de tre eldste plattformene. Den nye plattformen vil være en integrert produksjons- og boligplattform med kraftforsyning via kabel fra land. Det skal legges en kraftkabel med kapasitet på 78 MW fra Lista i Vest-Agder og ut til feltet. Nødvendige anlegg for kraft fra land er konsekvensutredet, og konsesjon ble gitt i 2005. Det totale reelle investeringsnivået i prosjektet er anslått til 21,7 mrd. 2006-kroner.

Pr. februar 2007 var det produsert 118 millioner Sm3 oljeekvivalenter fra Valhallfeltet, operatøren har beregnet de gjenværende reservene til 76 millioner Sm3 oljeekvivalenter med drift frem til 2049.

Planene for videreutvikling av Valhall innebærer en omlegging av det eksisterende feltsenteret og vil derfor, sammenlignet med dagens situasjon, gi marginale innvirkninger på det marine miljøet og på skipstrafikk, fiskeri og andre brukere av regionen.

Valhall videreutvikling medfører at produsert vann reinjiseres, feltet får elektrisk kraft fra land og fakkelgass gjenvinnes. Som en følge av disse tiltakene ventes det at CO2-utslippene fra feltet vil reduseres med 97 pst. fra 450 000 tonn til 15 000 tonn pr. år. NOx-utslipp vil reduseres med 90 pst. fra inntil 1 000 tonn til 90 tonn pr. år.

Olje- og energidepartementet slutter seg til plan for utbygging og drift av Valhall videreutvikling i samsvar med de planer operatøren har lagt frem og på følgende vilkår:

  • 1. En eventuell omlegging av eksportløsning i forbindelse med at transportavtalen med Ekofisk/Norpipe går ut i fjerde kvartal 2011, vil være betinget av departementets godkjennelse.

  • 2. Rettighetshaverne skal gjennomføre en kost/nytte-vurdering av ulike alternativer for videre bruk av de eksisterende installasjonene på Valhall. Vurderingen skal inkludere utsatt disponering og alternative løsninger. Operatøren skal gjennomføre en studie som adresserer dette problemkomplekset i løpet av 2008. Endelig disponering av de gamle innretningene skal skje i henhold til petroleumsloven kap. 5, og departementet vil fatte eget vedtak om disponering etter § 5-3 uavhengig av godkjennelse av PUD for Valhall videreutvikling.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Ann-Kristin Engstad, Asmund Kristoffersen, Tore Nordtun, Torny Pedersen, Karin Yrvin og Terje Aasland, fra Fremskrittspartiet, Torbjørn Andersen, Tord Lien og Ketil Solvik-Olsen, fra Høyre, Børge Brende og Ivar Kristiansen, fra Sosialistisk Venstreparti, Heidi Sørensen, fra Kristelig Folkeparti, Line Henriette Holten Hjemdal, fra Senterpartiet, Ola Borten Moe og fra Venstre, lederen Gunnar Kvassheim, viser til forslag til utbygging, drift og videreutvikling av Valhall i henhold til de vurderinger, konklusjoner og vilkår, slik det er beskrevet i St.prp. nr. 76 (2006-2007).

Komiteen har merket seg at plan for utbygging, drift og videreutvikling av Valhall er i samsvar med de planer operatøren har lagt frem. Komiteen har også merket seg de vilkår Olje- og energidepartementet har stilt, og slutter seg til dette.

Komiteen viser til de positive virkningene en videreutvikling av Valhall vil ha både økonomisk, produksjonsmessig og miljømessig.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til St.prp. nr. 76 (2006-2007), og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker i at Olje- og energidepartementet godkjenner plan for utbygging og drift av Valhall videreutvikling.

Oslo, i energi- og miljøkomiteen, den 11. juni 2007

Gunnar Kvassheim

leder

Torbjørn Andersen

ordfører