Innstilling fra Stortingets presidentskap om endringer i Stortingets forretningsorden - spørsmål fra representantene til medlemmer av regjeringen

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 78 (2007-2008)
  • Dato: 06.12.2007
  • Utgiver: Stortingets presidentskap
  • Sidetall: 2

Til Stortinget

Hyppigheten av ordinær spørretime

Stortinget hadde ordinær spørretime hver uke ut sesjonen 2004-2005. Siden 1. oktober 2005 har det vært ordinær spørretime bare annenhver uke, mens det fortsatt har vært muntlig spørretime hver uke når Stortinget har vært samlet.

Utvalget som ble oppnevnt av Presidentskapet for å vurdere spørreinstituttet, jf. Dokument nr. 7 (2004-2005), viste til at det hadde vært en klar nedgang i antallet spørsmål i ordinær spørretime etter at spørsmål til skriftlig besvarelse ble innført i 1996. Dessuten har hver representant fra 1996 bare kunnet stille ett spørsmål i en ordinær spørretime, mot to tidligere. (Dersom et spørsmål må utsettes fordi statsråden er fraværende, kan representanten stille to spørsmål i neste spørretime.) I utvalget var det noe delte meninger om hvor gode grunner det var til å opprettholde den ordinære spørretimen. Utvalget hadde registrert at forholdsvis mange representanter ønsket å beholde den, og fant at det burde legges vekt på dette. Utvalget foreslo derfor ikke at ordningen skulle opphøre. Som en følge av nedgangen i antallet spørsmål, og i håp om å kunne bidra til å øke interessen for den ordinære spørretimen, foreslo utvalgets flertall at den holdes annenhver uke, som hovedregel. I så fall, konstaterte utvalget, vil den ordinære spørretimen ikke egne seg like godt for dagsaktuelle spørsmål. Utvalgets medlem fra Fremskrittspartiet ønsket å opprettholde ordinær spørretime hver uke. I Innst. S. nr. 188 (2004-2005) fulgte Presidentskapets flertall utvalgets forslag, og det samme gjorde Stortinget 27. mai 2005, da Stortingets forretningsorden (FO) § 53 nr. 1 ble vedtatt endret med 74 mot 18 stemmer.

Presidentskapets merknader

Presidentskapet har mottatt reaksjoner fra stortingsgruppene om at den ordinære spørretimen ikke fungerer godt når den holdes annenhver uke. Det hender ganske ofte at regjeringsmedlemmer som har fått spørsmål, ikke kan møte i spørretimen, slik at spørsmål enten må utsettes til neste spørretime eller besvares av stedfortreder. Utsettelse til neste spørretime vil innebære at det tar flere uker før spørsmålet blir besvart, noe som gjør at aktualiteten i spørsmålet kan bli borte. Besvarelse av stedfortreder er ikke fullt ut tilfredsstillende, fordi stedfortrederen ofte ikke kan svare konkret på oppfølgingsspørsmål.

Etter Presidentskapets oppfatning er spørsmål til skriftlig besvarelse, ved siden av den muntlige spørretimen, ikke et fullgodt alternativ til ordinær spørretime, idet stortingssalen i størst mulig grad bør være arenaen for aktuell dialog mellom Stortinget og regjeringen.

Av ovennevnte grunner har Presidentskapet kommet til at Stortinget bør gå tilbake til ordningen med ordinær spørretime hver onsdag når Stortinget er samlet, som hovedregel, og foreslår slik endring i FO § 53 nr. 1. Endringen foreslås satt i kraft 1. januar 2008. Regelen om at en representant kan stille ett spørsmål i en ordinær spørretime, med unntak som nevnt ovenfor, foreslås opprettholdt, jf. § 53 nr. 3 første ledd. Det samme gjelder regelen om at en representant i løpet av en kalenderuke kan stille sammenlagt inntil to spørsmål til skriftlig besvarelse og spørsmål i ordinær spørretime, jf. § 52 annet ledd.

Tidsrommet for innlevering av spørsmål til skriftlig besvarelse

Spørsmål til skriftlig besvarelse skal besvares innen seks hverdager etter oversendelsen fra Stortinget, jf. FO § 52 tredje ledd. Svaret skal underskrives av et medlem av regjeringen. Slike spørsmål kan innleveres til Stortingets administrasjon hele året unntatt i juli og august, jf. annet ledd. Unntaket ble i Presidentskapets Innst. S. nr. 211 (1995-96) begrunnet med at i denne ferietiden ville statsrådene og departementene få problemer med å besvare spørsmålene innen fristen. Også i Stortinget kunne det bli vanskelig å administrere spørsmålsordningen i dette tidsrommet. Etter tredje ledd er det tilstrekkelig å meddele skriftlig innen seks hverdager hvorfor spørsmålet ikke blir besvart innen fristen, og i tilfelle når det vil bli besvart. Lørdag regnes med i fristen på seks hverdager.

Presidentskapets merknader

Presidentskapet finner at representantene har behov for å kunne stille spørsmål til skriftlig besvarelse i et noe lengre tidsrom enn nå. Dette behovet er avveiet mot feriefraværet i departementene, og Presidentskapet foreslår at FO § 52 annet ledd blir endret slik at tidsrommet hvor det ikke kan stilles slike spørsmål, blir endret til 1. juli - 14. august. Svarfristen foreslås opprettholdt.

Presidentskapets tilråding

Presidentskapet viser til ovenstående og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

I

§ 52 annet ledd annet punktum skal lyde:

Spørsmål til skriftlig besvarelse kan ikke stilles i tidsrommet 1. juli - 14. august.

§ 53 nr. 1 første punktum skal lyde:

Stortinget har i alminnelighet spørretime hver onsdag kl. 10.00, først muntlig spørretime, deretter ordinær spørretime.

II

Endringene under I trer i kraft 1. januar 2008.

Oslo, i Stortingets presidentskap, den 6. desember 2007

Thorbjørn Jagland

Carl I. Hagen

Inge Lønning

Berit Brørby

Ola T. Lånke

Ågot Valle