Innstilling til Stortinget fra finanskomiteen om samtykke til godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 20/2007 av 27. april 2007 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv 2006/46/EF av 14. juni 2006 om årsregnskaper og konsoliderte regnskaper for visse selskapsformer, banker og andre finansinstitusjoner og forsikringsselskaper

Dette dokument

Til Stortinget

1. Sammendrag

1.1 Bakgrunn

EØS-komiteen vedtok 27. april 2007 å endre vedlegg IX og vedlegg XXII til EØS-avtalen til å omfatte europaparlaments- og rådsdirektiv 2006/46/EF av 14. juni 2006 om endring av direktiv 78/660/EØF, 83/349/EØF, 86/635/EØF og 91/674/EØF om årsregnskaper og konsoliderte regnskaper for visse selskapsformer, banker og andre finansinstitusjoner og forsikringsselskaper.

Ettersom gjennomføringen av direktivet i norsk rett krever lovendring, ble beslutningen i EØS-komiteen tatt med forbehold om Stortingets samtykke til godkjennelse i samsvar med Grunnloven § 26, annet ledd.

Beslutningen i EØS-komiteen og direktiv 2006/46/EF følger i uoffisiell norsk oversettelse som trykte vedlegg til proposisjonen.

1.2 Nærmere om direktivet

Formålet med direktivet er å styrke tilliten til europeiske selskaper og gjøre det enklere å sammenligne årsrapporter og finansregnskaper på tvers av landegrensene i EØS-området, for på den måten å fremme grenseoverskridende investeringer.

Direktivet inneholder bestemmelser om kollektivt ansvar for styremedlemmer og administrasjonens ledelse for å utarbeide og publisere årsregnskap og årsberetning. Slike ansvarsregler skal som et minimum gjelde overfor selskapet, men kan gjennom nasjonale regler også gjelde overfor aksjonærer.

Videre krever direktivet at andre enn små foretak skal gi nærmere angitte opplysninger om transaksjoner med nærstående parter og om ikke-balanseførte arrangementer, blant annet ved bruk av såkalte "enheter for særskilte formål". Opplysninger om vesentlige risikoer og/eller fordeler ved slike ikke-balanseførte arrangementer skal gis i notene til regnskapene. For å bringe opplysningsplikten for ikke-noterte selskaper nærmere det som gjelder for noterte selskaper i henhold til internasjonale regnskapsstandarder, utvides opplysningsplikten, på visse vilkår, til å gjelde transaksjoner mellom selskapet og sentrale ledere i administrasjonen og styremedlemmenes ektefeller.

Direktivet inneholder også regler som krever at foretak registrert på et regulert marked skal gi en erklæring om foretaksstyring i en egen del av årsberetningen. Redegjørelsen skal som et minimum gi aksjonærene tilgang til sentrale opplysninger om de faktiske anvendte prinsipper for foretaksstyring i selskapet.

1.3 Økonomiske og administrative konsekvenser

Direktivet forventes ikke å få store økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige. Direktivet vil pålegge regnskapspliktige en noe større informasjonsplikt i årsregnskapet, årsberetningen og eventuelt i rapporten om foretaksstyring.

1.4 Konklusjon og tilråding

Regjeringen tilrår at Norge godkjenner beslutningen i EØS-komiteen om endring i EØS-avtalen vedlegg IX og vedlegg XXII om innlemmelse av direktiv 2006/46/EF av 14. juni 2006 om endring av direktiv 78/660/EØF, 83/349/EØF, 86/635/EØF og 91/674/EØF om årsregnskaper og konsoliderte regnskaper for visse selskapsformer, banker og andre finansinstitusjoner og forsikringsselskaper.

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Marianne Aasen Agdestein, Alf E. Jakobsen, Rolf Terje Klungland, Torgeir Micaelsen, lederen Reidar Sandal og Eirin Kristin Sund, fra Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter, Ulf Leirstein, Jørund Rytman og Christian Tybring-Gjedde, fra Høyre, Svein Flåtten, Linda C. Hofstad Helleland og Jan Tore Sanner, fra Sosialistisk Venstreparti, Magnar Lund Bergo og Ingunn Gjerstad, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, og fra Venstre, Lars Sponheim, viser til at EØS-komiteens beslutning nr. 20/2007 av 27. april 2007 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv 2006/46/EF av 14. juni 2006 om årsregnskaper og konsoliderte regnskaper for visse selskapsformer, banker og andre finansinstitusjoner og forsikringsselskaper, krever samtykke fra Stortinget på grunnlag av Grunnloven § 26 annet ledd, jf. EØS-avtalen art. 103.

Komiteen mener det er bra med større grad av sammenlignbare årsregnskap over landegrensene.

Komiteen viser til at "the corporate governance code" er oversatt til "regelverk for foretaksstyring" i regnskapsdirektivet artikkel 46a nr. 1 bokstav a i vedlegg 2 til proposisjonen. Komiteen viser til at det ikke er snakk om "regelverk", siden det er anbefalinger, retningslinjer etc. direktivet omhandler. Av oversettelsen av bokstav b fremgår det nettopp at dette er anbefalinger det er mulig å avvike fra. I den danske og svenske oversettelsen har man brukt hhv. "kodeks for virksomhedsledelse" og "kod för företagsstyrning", som illustrerer forskjellen fra "regelverk". Komiteen ber om at departementet vurderer dette i forbindelse med arbeidet med lovregler til gjennomføring av direktivet.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ber Regjeringen innenfor rammene av direktivet sørge for så enkle regler som mulig for mindre bedrifter, med sikte på å redusere den administrative arbeidsmengden for disse så langt det er mulig.

Komiteen har forelagt innstillingsutkastet for utenrikskomiteen, som behandlet saken 13. februar 2008. Utenrikskomiteens fraksjoner følger merknadene fra sine respektive fraksjoner i finanskomiteen, men utenrikskomiteen opplyser at den ikke har merknader ut over dette.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

3. Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Stortinget samtykker i godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 20/2007 av 27. april 2007 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv 2006/46/EF av 14. juni 2006 om årsregnskaper og konsoliderte regnskaper for visse selskapsformer, banker og andre finansinstitusjoner og forsikringsselskaper.

Oslo, i finanskomiteen, den 28. februar 2008

Reidar Sandal

Gjermund Hagesæter

leder

ordfører