Vedlegg 1: Brev fra Nærings- og handelsdepartementet v/statsråden til næringskomiteen, datert 13. mars 2008

Representantforslag nr. 60 (2007-2008)

Jeg viser brev fra næringskomiteen 28. februar 2008 vedlagt Dokument nr. 8:60 (2007-2008) representantforslag fra stortingsrepresentantene Øyvind Korsberg og Kåre Fostervold om i større grad å gjøre Innovasjon Norges virkemidler landsdekkende og tilgjengelige for alle søkere.

Innovasjon Norge skal i henhold til formålsparagrafen fremme bedrifts- og samfunnsøkonomisk lønnsom næringsutvikling i hele landet, og utløse ulike distrikters og regioners næringsmessige muligheter gjennom å bidra til innovasjon, internasjonalisering og profilering. Selskapet har således et mål om å fremme næringsutvikling i hele landet og innenfor denne rammen også utføre oppgaver i distriktene. Dette legges til grunn for de årlige budsjettframleggene fra regjeringen. Her foretas det en nøye avveiing av ressursfordelingen mellom bla. de forskjellige lands- og distriktsrettede virkemidlene, noe som innebærer at beløpene som går til næringsutvikling i distriktene er noe større enn beløpene som tildeles sentrale strøk.

I tråd med regjeringens nærings- og distriktspolitikk legges det opp til en balanse mellom distriktsrettede og landsdekkende virkemidler. Denne balansen er ivaretatt i de budsjettene vi har lagt fram. De landsdekkende virkemidlene i Innovasjon Norge sikrer finansiering av de beste prosjektene uavhengig av lokalisering.

De distriktsrettede virkemidlene har som særskilt mål å bidra til å nå distrikts- og regionalpolitiske mål om å opprettholde hovedtrekkene i bosettingsmønsteret, styrke grunnlaget for frihet til bosetting og øke verdiskapingen ut fra regionale forutsetninger. Midlene skal bidra til å styrke entreprenørskap, innovasjon og utvikling i bedrifter som i all hovedsak ligger i landsdeler og områder med avstand til større sentra og markeder, lav vekst i folketall eller små næringsmiljø. Virkemidlene er avgrenset til det "distriktspolitiske virkeområdet", som dekker både by og land i Nord-Norge og store deler av Sør-Norge utenfor de større byområdene. Dette virkeområdet er hjemlet i ESAs retningslinjer for regionalstøtte.

Regjeringen er opptatt av å fremme entreprenørskap blant kvinner i hele landet. For å utnytte de samlede menneskelige ressursene som finnes i landet er det svært viktig å bidra til økt deltakelse fra kvinner i næringslivet. Innovasjon Norge skal sette måltall for alle relevante programmer og tjenester som kan bidra til at andelen kvinner blant nye entreprenører blir 40 pst. senest innen 2013. Det skal Innovasjon Norge gjøre gjennom å motivere og stimulere kvinner til i økt grad å ta i bruk relevante virkemidler.

Det er regjeringens politikk å satse innenfor områder hvor Norge har særlige fortrinn som marin sektor, maritim sektor, energi, miljø og reiseliv. Dette gjenspeiles derfor også i våre oppdragsbrev til Innovasjon Norge. Nærings- og handelsdepartementet har over Innovasjon Norges budsjettposter øremerket midler til næringene reiseliv og maritim sektor.