Vedlegg 2: Brev fra Nærings- og handelsdepartementet v/statsråden til næringskomiteen, datert 2. april 2008

Representantforslag nr. 60 (2007-2008)

Det vises til brev fra næringskomiteen 27. mars 2008 med spørsmål fra komiteens medlemmer fra Høyre til Representantforslag nr. 60 (2007-2008).

Jeg viser til budsjettforslag for 2008 i St.prp. nr. 1 (2007-2008) og Budsjett-innst. S. nr. 8 (2007-2008). I tillegg viser jeg til Stortingets budsjettvedtak av 11. desember 2007, som ligger til grunn for etableringen av investeringsselskapet. Selskapet har en egenkapital på 2,2 milliarder kroner, hvorav 500 millioner kroner er forbeholdt investeringer i marint næringsliv. Det skal prioritere satsingsområdene miljø, energi, reiseliv, marin og maritim sektor, og ha et spesielt fokus på klima- og miljøprosjekter.

Formålet med selskapet er å bidra til økt verdiskaping gjennom å tilby risikovillig kapital til internasjonalt orienterte konkurransedyktige bedrifter, primært nyetableringer. I tillegg til risikokapital skal investeringsselskapet bidra med et kompetent og aktivt eierskap i porteføljebedriftene. Selskapets investeringer skal foretas på kommersielt grunnlag, og på like vilkår som private investorer. Selskapet skal ha hele landet som nedslagsfelt.

Medvirkning fra investeringsselskapet innebærer ikke statsstøtte etter bestemmelsene i EØS-avtalen artikkel 61 (1). Dette innebærer at investeringsselskapet vil måtte følge et markedsinvestorprinsipp, og at dette må kunne dokumenteres overfor relevante EØS-myndigheter. Det er derfor satt et markedsmessig avkastningskrav basert på den risikoen det kan ta.

Det er regjeringens politikk å satse innenfor områder hvor Norge har særlige fortrinn som marin sektor, maritim sektor, energi, miljø og reiseliv. Marindelen av fondet kan investere i marint næringsliv med utviklingspotensial lokalisert i sårbare kystsamfunn hvis kriteriene for øvrig er oppfylt. I tillegg skal selskapet ha et spesielt fokus på klima- og miljøprosjekter. Slik vil regjeringen sikre bedre kapitaltilgang til norske bedrifter over hele landet.