13. Skjønnsfordelingen i 2007 og prosjekter finansiert gjennom prosjektskjønnet

13.1 Sammendrag

I 2007 utgjorde skjønnstilskuddet til kommuner og fylkeskommuner 2 361 mill. kroner. Kommunene mottok 1 497 mill. kroner og fylkeskommunene 864 mill. kroner.

Kommunene som kun delvis fikk gjeninnført redusert sats for arbeidsgiveravgift, fikk beholde en forholdsmessig andel av kompensasjonen. I 2007 ble kommunene kompensert med 313 mill. kroner av skjønnsmidlene.

Det ble i 2006 gitt kompensasjon gjennom skjønnet til kommuner og fylkeskommuner som hadde skatteinntekter lavere enn 110 pst. av landsgjennomsnittet, og som samlet tapte mer enn 360 kroner pr. innbygger på endringer som ble gjennomført i inntektssystemet i løpet av perioden 2002 til 2006. Kompensasjonen var i 2006 fullt opptrappet og ble videreført i 2007 på samme nominelle nivå.

I 2007 ble det satt av 57,6 mill. kroner til særskilte tilskudd til enkelte kommuner i den fylkesvise fordelingen til kommunene.

Det ble lagt inn 22,2 mill. kroner i de fylkesvise rammene til kommuner med store utgifter som følge av regelen om språkdeling i grunnskoleloven § 2-5.

I fylkesrammen til Akershus ble det lagt inn 24,9 mill. kroner til finansieringsbistand til Ullensaker og Nannestad, og til kompensasjon for utgifter til renseanlegg til disse kommunene.

I fylkesrammen til kommunene i Hedmark ble det lagt inn 8 mill. kroner. Åmot kommune fikk 6 mill. kroner knyttet til etableringen av Rena leir og sivil planlegging av regionfelt Østlandet. Elverum kommune fikk 2 mill. kroner til planlegging av regionfelt Østlandet.

Det ble i 2007 foretatt en moderat omfordeling av basisrammen fra fylkeskommuner med høyest ramme pr. innbygger til Akershus fylkeskommune, som har lavest ramme pr. innbygger. Omfordelingen kommer av at Akershus har en betydelig utfordring i forbindelse med en relativt stor forventet vekst i antall 16–19-åringer i perioden 2005 til 2010. Akershus har også mottatt forholdsvis lavt skjønn pr. innbygger.

I 2007 ble det ikke lagt inn noen særskilte tilskudd til fylkeskommunene.

I 2007 satte fylkesmennene av om lag 204 mill. kroner til fordeling gjennom året av fylkesrammen til kommunene. Det er stor variasjon mellom fylkene når det gjelder størrelsen på de tilbakeholdte midlene. Innenfor midlene til fordeling gjennom året ligger både tilbakeholdte midler til kommuner oppført i Register for betinget godkjenning og kontroll (ROBEK), midler til uforutsette utgifter gjennom året, samt prosjektmidler til fordeling gjennom året.

Siden 1998 har det årlig blitt avsatt utrednings- og utviklingsmidler gjennom skjønnet. Prosjekter med en klar relevans for kommunene, som departementet selv har initiert, har også blitt finansiert gjennom skjønnet. I 2007 ble det avsatt 40 mill. kroner til dette formål.

Følgende kategorier mottok finansiering over prosjektskjønnet: Lokaldemokratiprosjekter, prosjekter relatert til fornyingstiltak og erfaringsspredning, prosjekter om statlig styring og oppgavefordeling, og prosjekter om intern styring og organisering i kommunene.

13.2 Komiteens merknader

Komiteen tar orienteringen til etterretning.