2. Merknader frå komiteen

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunvor Eldegard, Sigrun Eng, Steinar Gullvåg, Sigvald Oppebøen Hansen og Arne L. Haugen, fra Fremskrittspartiet, Hans Frode Kielland Asmyhr, Kåre Fostervold og Øyvind Korsberg, fra Høyre, Torbjørn Hansen og Elisabeth Røbekk Nørve, fra Sosialistisk Venstreparti, Inge Ryan, fra Kristelig Folkeparti, Ingebrigt S. Sørfonn, fra Senterpartiet, lederen Ola Borten Moe, og fra Venstre, Leif Helge Kongshaug, viser til at Den internasjonale arbeidsorganisasjonen, ILO, på sin 96. arbeidskonferanse i juni 2007, mellom anna med Noregs støtte, vedtok ein ny konvensjon nr. 188 om arbeidsvilkår i fiskerisektoren med tilhøyrande rekommandasjon nr. 199. Den skal mellom anna sikra at arbeidstakarar i fiskerisektoren får betre arbeidsmiljø, sikkerheit og helse til sjøs, og at sjuke og skadde fiskarar får behandling i land.

Komiteen viser til at Sjøfartsdirektoratet meiner konvensjonen bør ratifiserast, og at skipssikkerhetslova og sjømannslova samsvarer med krava i konvensjonen. Det vil rett nok truleg måtte gjerast nokre endringar i regelverket på føresegnnivå. Dette gjeld kravet om at fiskebåtar over 24 meter skal ha ei form for sikkerheitsbemanning godkjent av kompetent styresmakt eller tilsvarande ordningar. I tillegg inneheld konvensjonen bestemmingar som vert regulert av arbeidsmarknadslova, matlova og trygdelovgjevinga.

Komiteen viser vidare til at Nærings- og handelsdepartementet meiner at ratifikasjon bør venta til aktuelle endringar er gjort i regelverket, og at Regjeringa vil koma attende til spørsmålet om ratifikasjon av konvensjonen.

Komiteen strekar under at den er oppteken av at arbeidsvilkåra i fiskerisektoren skal vera best mogleg, og legg til grunn at Regjeringa relativt raskt kan vurdere saka nærare og koma med eit nytt framlegg for Stortinget.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, viser til at konvensjonen får liten betydning for det norske lovverket, da den norske skipssikkerhetsloven og sjømannsloven samsvarer med kravene i konvensjonen. En rask ratifisering av konvensjonen er etter flertallets mening først og fremst viktig av hensyn til internasjonal solidaritet, for å sikre ryddige arbeids- og levevilkår for fiskere i alle deler av verden.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener det må være en forutsetning for en senere ratifikasjon at det ikke innføres norske særregler som blir en konkurranseulempe for næringen.