Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunvor Eldegard, Sigrun Eng, Steinar Gullvåg, Sigvald Oppebøen Hansen og Arne L. Haugen, fra Fremskrittspartiet, Hans Frode Kielland Asmyhr, Kåre Fostervold og Øyvind Korsberg, fra Høyre, Torbjørn Hansen og Elisabeth Røbekk Nørve, fra Sosialistisk Venstreparti, Inge Ryan, fra Kristelig Folkeparti, Ingebrigt S. Sørfonn, fra Senterpartiet, lederen Ola Borten Moe, og fra Venstre, Leif Helge Kongshaug, viser til brev fra Fiskeri- og kystdepartementet av 19. juni 2008 og 22. oktober 2008 og Kongelig resolusjon av 17. oktober 2008 (vedlagt), der departementet orienterer om endringer i den såkalte "slumpfiskordningen". Endringene er i tråd med intensjonene i Dokument nr. 8:120 (2007–2008) fra stortingsrepresentantene Torbjørn Hansen, Ivar Kristiansen og Elisabeth Aspaker.

Komiteen peker på betydningen av at regulerings- og strukturkvoteordningene bidrar til et effektivt, rasjonelt og mest mulig miljøvennlig fiske og er derfor enig i de endringene som nå gjøres for å bedre kvotefleksibiliteten i havfiskeflåten.

Komiteen har merket seg at kravet om at enbåtsrederi må inngå tre års kontrakt om samarbeid for å kunne utnytte slumpfiskordningen nå er fjernet, og at enbåtsrederi gis adgang til å samarbeide med flerbåtsrederi og omvendt.

Videre har komiteen merket seg at fartøy som overfører kvote til et annet fartøy, ikke lenger må tas ut av annet fiske. Skjæringsdatoen for slumpfiskordningen er også fjernet, med unntak for kvoter av torsk, der datoen 1. oktober fortsatt skal gjelde.

Etter forslag fra Norges Fiskarlag er det innført krav om at det fartøy som avgir kvote, må ha fisket minst halvparten av kvoten, før det fartøy som mottar kvoten kan starte slumpfisket. Hensikten med denne begrensningen er å hindre at fartøy som ikke har til hensikt å delta i det aktuelle fisket, likevel kan selge 20 prosent av kvoten. Komiteen er enig i dette.

Komiteen har også merket seg at fiskeriministeren i brev av 22. oktober 2008 vurderer ytterligere tiltak for å bedre kvotefleksibiliteten, og at det i den forbindelse kan være aktuelt å endre kvoteåret og gjøre det mulig å overføre kvote fra et år til det neste ved etableringen av en kvotebank.

Komiteen ser at endringer i kvoteåret må ses i sammenheng med internasjonale fiskeriavtaler og at disse avklaringene nødvendigvis må ta noe tid. Komiteen forutsetter at Regjeringen kommer tilbake til dette spørsmålet på egnet vis.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til Representantforslag nr. 120 (2007–2008) fra 22. mai 2008 der det ble fremhevet at det i St.prp. nr. 1 (2007–2008) kapittel 4 (Fiskeri- og kystdepartementet) fremkom at det i de siste årene har vært en betydelig reduksjon av antall fiskeindustribedrifter, blant annet som følge av svak lønnsomhet. Disse medlemmer viser videre til at det ifølge Fiskebåtredernes Forbund sto ufisket fisk for minst 500 mill. kroner i 2005 bare når det gjaldt torsk, hyse og sei. Disse medlemmer vil understreke at økt fleksibilitet er viktig for å bidra til at kvotene utnyttes bedre, økt lønnsomhet, flere arbeidsplasser og mer skatteinntekter.

Disse medlemmer mener det er positivt at Fiskeri- og kystdepartementet i oktober 2008 foreslo å endre slumpfiskordningen. Det er et skritt på rett vei at kravet om at enbåtsrederi må inngå tre års kontrakt om samarbeid for å utnytte ordningen, bortfaller, at enbåtsrederi kan samarbeide med flerbåtsrederi og omvendt, at fartøy det overføres kvote fra ikke lenger må tas ut av annet fiske og at skjæringsdatoen fjernes, med unntak for kvoter av torsk hvor datoen 1. oktober opprettholdes.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti mener likevel det er nødvendig med ytterligere forbedringer i slumpfiskeordningen, for å oppnå bedre fleksibilitet. Disse medlemmer viser til at det i Kongelig resolusjon av 17. oktober 2008 (vedlagt) fremgår at Norges Fiskarlag, FHL, og Innovasjon Norge mener at skjæringsdatoen må fjernes også for torskekvoter. Det fremgår videre at Norges Fiskarlag, Fiskebåtredernes forbund og FHL foreslår at prosentsatsen økes fra 20 til 30 prosent. Disse medlemmer mener at dette kravet også burde vært oppfylt da Regjeringen endret slumpfiskeordningen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre vil også vise til at statsråden i brev av 22. oktober 2008 (vedlagt) vurderer å endre kvoteåret, og muligheter for kvotebank (mulighet til å overføre en mindre del av kvoten mellom kvoteårene). Disse medlemmer mener at Regjeringens egen pågående vurdering av å øke fleksibiliteten, sammenholdt med høringsuttalelsene fra næringsorganisasjonene, viser at det fremdeles er behov for å bedre slumpfiskeordningen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen om å ytterligere bedre slumpfiskeordningen i havfiskeflåten, blant annet ved at skjæringsdatoen fjernes også for torskekvoter og at prosentsatsen som kan avgis, økes til 30 prosent."

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og Høyre, foreslår at Dokument nr. 8:120 (2007–2008) om å bedre kvotefleksibiliteten for havfiskeflåten vedlegges protokollen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre er klar over at endring i kvoteåret og etablering av kvotebank må ses i sammenheng med internasjonale fiskeriavtaler, og disse medlemmer forutsetter at Regjeringen så raskt som mulig vil informere Stortinget på egnet måte når utredningen foreligger.