Energi- og miljøkomiteen har mottatt følgende brev fra Miljøverndepartementet v/statsråden, datert 13. juni 2008

Vedrørende representantforslag nr. 8: 104 (2007-2008)

Jeg viser til Dokument nr. 8:104 (2007-2008) fra stortingsrepresentantene Leif Helge Kongshaug, Gunnar Kvassheim og Vera Lysklætt om utarbeiding av en helhetlig handlingsplan for bevaring av den nordatlantiske laksen.

Regjeringens politikk for vern av laksen er senest nedfelt i St.prp. nr. 32 (2006-2007) Om vern av villaksen og ferdigstilling av nasjonale laksevassdrag og laksefjorder. Stortinget ga sist vår bred tilslutning til denne proposisjonen, jf. Innst. S. nr 183 (2006-2007).

Proposisjonen og innstillingen omhandler alle relevante utfordringer innen lakseforvaltningen, herunder vern av leveområder, tiltak knyttet til fiskeoppdrett, bekjempelse av lakseparasitten Gyrodactylus salaris og reguleringer i fisket. Jeg mener at vi gjennom dette har lagt grunnlaget for en fremtidsrettet og helhetlig lakseforvaltning, og at det pr. i dag ikke er behov for en ny handlingsplan.

Regjeringen legger stor vekt på å løse de store utfordringene som er belyst i Dokument nr. 8:104. Arbeidet er krevende og forutsetter innsats og samhandling mellom alle involverte myndigheter. Bred politisk oppslutning er en forutsetning for å lykkes, og det har derfor stor betydning å få bekreftet den brede enigheten om et høyt ambisjonsnivå for det videre arbeidet.

Jeg vil for øvrig sørge for at Stortinget på en hensiktsmessig måte blir holdt orientert om fremdriften i arbeidet med å sikre den norske laksen.