Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunn Karin Gjul, Britt Hildeng, Synnøve Brenden Klemetrud og Tove Karoline Knutsen, fra Høyre, Olemic Thommessen, fra Sosialistisk Venstreparti, May Hansen, fra Kristelig Folkeparti, lederen May-Helen Molvær Grimstad, fra Senterpartiet, Magnhild Eia, og fra Venstre, Trine Skei Grande, viser til at forslagsstillerne ber om at ordningen med statlige stipend og garantiinntekter til kunstnere gjennomgås med sikte på en halvering av utgiftene knyttet til ordningen i 2009. Primært ønsker forslagsstillerne å avvikle ordningen umiddelbart fordi den etter deres mening er foreldet og blant annet bidrar til å "innskrenke bredden i kulturlivet".

Flertallet er ikke enig i en slik vurdering. Flertallet vil understreke at denne type støtte er av avgjørende betydning for kunstnerisk aktivitet og frihet på en rekke felt, og således bidrar til å skape bredde og mangfold i norsk kulturliv.

Flertallet viser til at det i de senere år i hovedsak har vært bred politisk enighet om å bevare ordningen med stipend og garantiinntekter, og at debatten knyttet til disse ordningene i overveiende grad har dreid seg om måten denne typen statlige støtteordninger er innrettet på – ikke at man skal fjerne dem. Flertallet mener at dette fortsatt bør være utgangspunktet i den fortløpende diskusjonen om ordningene, men er åpen for å gjøre endringer i tråd med intensjonene om å sikre kunstnere gode livs- og arbeidsvilkår samtidig som man skal sikre at statlig støtte fordeles på en best mulig måte.

Flertallet viser i denne forbindelse bl.a. til rapporten fra Løken-utvalget og til undersøkelsen om inntekt og levekår blant kunstnere – utført av Telemarksforskning-Bø – som nylig har vært på høring. Flertallet er enig med statsråden i at disse rapportene med tilhørende høringssvar vil være nyttige grunnlagsdokumenter for det videre arbeidet med å sikre kunstnere gode livs- og arbeidsvilkår, jf. brev til komiteen 12. september 2008 (vedlegg).

Flertallet legger til grunn at Regjeringen kommer tilbake til Stortinget i egnet sammenheng med en vurdering av videreføring av garantiinntekten og av ulike typer stipendordninger under kap. 73 post 73, samt andre relevante forhold vedrørende kunstneres livs- og arbeidsvilkår.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Ulf Erik Knudsen og Karin S. Woldseth er av den oppfatning at man kan ha et blomstrende kulturliv fritt for statlig styring, og kan derfor ikke si seg enig i at denne type støtte er av avgjørende betydning for kunstnerisk aktivitet og frihet.

Disse medlemmer viser til at en rekke land har et svært levende kulturliv uten at staten bidrar med stipendier og garantiinntekter. Disse medlemmer vil peke på at det ikke er oppleste og vedtatte sannheter at kulturlivet dør selv om 1 500 kunstnere ikke lenger får sitt statlige bidrag. Fra flere hold innenfor kulturlivet er det dessuten sterk bekymring for hvor det er blitt av prinsippet om "armlengdes avstand" til det politiske Norge, og hva man egentlig har gjort med kunsten når den holdes i live av offentlige tilskudd.

Disse medlemmer viser for øvrig til representantforslaget og fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen sørge for en gjennomgang av ordningen med statlige stipender og garantiinntekter til kunstnere med sikte på en halvering av kostnadene i ordningen i 2009."