Brev fra Barne- og likestillingsdepartementet v/statsråden til familie- og kulturkomiteen, datert 28. november 2008

St.prp. nr. 25 (2008-2009) - Om endringer i statsbudsjettet for 2008 – Svar på spørsmål vedrørende kutt til eksterne meglere i familievernet

Jeg viser til følgende spørsmål fra familie- og kulturkomiteen av 24. november.

"Under kapittel 841 post 21 begrunnes kutt til eksterne meglere delvis med at familievernet tar en noe større del av meglingene enn forutsatt. Departementet foreslår kutt på denne posten, men det foreslås ingen tilsvarende økning i familievernet, på tross av økte oppgaver og klare meldinger om merbehov. Hvorfor foreslås ikke en økning til familievernet i 2008?"

Mekling etter ekteskapsloven og barneloven er én av familievernets lovpålagte oppgaver og en viktig del av tjenestens ordinære virksomhet. Familievernet får ikke øremerkede midler til denne oppgaven. Økning eller reduksjon i antall meklinger i familievernet fører dermed ikke til en automatisk endring av bevilgningene til tjenesten.

En del av meklingene (om lag 34 prosent i 2007) foretas av eksterne meklere, for eksempel advokater, prester og psykologer. Disse får utbetalt salær fra kap. 841 post 21. Barne-, ungdoms- og familieetaten foretar utbetalingen.

Forslaget om reduksjon av bevilgningen på kap. 841 post 21 er begrunnet med to forhold; det er en nedgang i tallet på meklingstimer totalt og familievernet tar en noe større andel av meklingene. Forslaget om å redusere bevilgningen er basert på opplysninger fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.