Sammendrag

Ved EØS-komiteens beslutning nr. 95/2007 av 6. juli 2007 ble vedlegg XXII (selskapsrett) til EØS-avtalen endret. Endringen ble gjort for å innlemme europaparlaments- og rådsdirektiv 2006/68/EF av 6. september 2006 om endring av rådsdirektiv 77/91/EØF med hensyn til stiftelsen av allmennaksjeselskaper og sikring og endring av deres kapital i EØS-avtalen vedlegg XXII nr. 2.

Beslutningen i EØS-komiteen ble fattet med forbehold om Stortingets samtykke, da gjennomføringen i norsk rett nødvendiggjør lovvedtak, jf. Grunnloven § 26 annet ledd.

Formålet med direktivet er å gjøre det enklere for allmennaksjeselskaper å gjennomføre kapitalrelaterte disposisjoner og dermed øke selskapenes konkurranseevne og effektivitet, uten at dette går på bekostning av vernet av minoritetsaksjonærer og kreditorer. Ved å åpne for at det i nasjonal lovgivning kan gis forenklede prosedyrer for og større fleksibilitet ved allmennaksjeselskapers kapitalrelaterte disposisjoner, vil direktivet kunne bidra til å gjøre europeiske allmennaksjeselskaper mer robuste og derved samtidig styrke europeisk næringsliv. Samtidig søker direktivet å balansere disse hensynene mot hensynet til beskyttelse av selskapskapitalen og vern av minoritetsaksjonærer og kreditorer.

I norsk rett er direktivet allerede gjennomført i allmennaksjeloven, samtidig som flere av reglene også er gitt anvendelse for aksjeselskaper.

Direktivet foranlediger en gjennomgåelse og vurdering av mulige endringer i de aktuelle bestemmelsene i aksjeloven og allmennaksjeloven. I og med at det i stor grad er valgfritt for statene om de vil gjennomføre direktivets regler i nasjonal rett, kan det vurderes på et senere tidspunkt om det er ønskelig å foreta andre lovendringer.

Direktivet retter seg hovedsakelig mot private rettssubjekter, og vil gjøre det enklere for allmennaksjeselskaper å gjennomføre kapitalrelaterte disposisjoner. Det er ikke grunn til å tro at forslaget vil få nevneverdige økonomiske eller administrative konsekvenser for det offentlige.

Justisdepartementet tilrår godkjennelse av beslutningen i EØS-komiteen om innlemmelse av europaparlaments- og rådsdirektiv 2006/68/EF av 6. september 2006 om stiftelsen av allmennaksjeselskaper og sikring og endring av deres kapital. Utenriksdepartementet slutter seg til dette.