Innstilling fra justiskomiteen om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 95/2007 av 6. juli 2007 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv 2006/68/EF om stiftelsen av allmennaksjeselskaper og sikring og endring av deres kapital

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Ved EØS-komiteens beslutning nr. 95/2007 av 6. juli 2007 ble vedlegg XXII (selskapsrett) til EØS-avtalen endret. Endringen ble gjort for å innlemme europaparlaments- og rådsdirektiv 2006/68/EF av 6. september 2006 om endring av rådsdirektiv 77/91/EØF med hensyn til stiftelsen av allmennaksjeselskaper og sikring og endring av deres kapital i EØS-avtalen vedlegg XXII nr. 2.

Beslutningen i EØS-komiteen ble fattet med forbehold om Stortingets samtykke, da gjennomføringen i norsk rett nødvendiggjør lovvedtak, jf. Grunnloven § 26 annet ledd.

Formålet med direktivet er å gjøre det enklere for allmennaksjeselskaper å gjennomføre kapitalrelaterte disposisjoner og dermed øke selskapenes konkurranseevne og effektivitet, uten at dette går på bekostning av vernet av minoritetsaksjonærer og kreditorer. Ved å åpne for at det i nasjonal lovgivning kan gis forenklede prosedyrer for og større fleksibilitet ved allmennaksjeselskapers kapitalrelaterte disposisjoner, vil direktivet kunne bidra til å gjøre europeiske allmennaksjeselskaper mer robuste og derved samtidig styrke europeisk næringsliv. Samtidig søker direktivet å balansere disse hensynene mot hensynet til beskyttelse av selskapskapitalen og vern av minoritetsaksjonærer og kreditorer.

I norsk rett er direktivet allerede gjennomført i allmennaksjeloven, samtidig som flere av reglene også er gitt anvendelse for aksjeselskaper.

Direktivet foranlediger en gjennomgåelse og vurdering av mulige endringer i de aktuelle bestemmelsene i aksjeloven og allmennaksjeloven. I og med at det i stor grad er valgfritt for statene om de vil gjennomføre direktivets regler i nasjonal rett, kan det vurderes på et senere tidspunkt om det er ønskelig å foreta andre lovendringer.

Direktivet retter seg hovedsakelig mot private rettssubjekter, og vil gjøre det enklere for allmennaksjeselskaper å gjennomføre kapitalrelaterte disposisjoner. Det er ikke grunn til å tro at forslaget vil få nevneverdige økonomiske eller administrative konsekvenser for det offentlige.

Justisdepartementet tilrår godkjennelse av beslutningen i EØS-komiteen om innlemmelse av europaparlaments- og rådsdirektiv 2006/68/EF av 6. september 2006 om stiftelsen av allmennaksjeselskaper og sikring og endring av deres kapital. Utenriksdepartementet slutter seg til dette.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Anne Marit Bjørnflaten, Thomas Breen, Ingrid Heggø og Hilde Magnusson Lydvo, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, Solveig Horne og Morten Ørsal Johansen, fra Høyre, Elisabeth Aspaker og André Oktay Dahl, og fra Sosialistisk Venstreparti, Akhtar Chaudhry, viser til at formålet med direktivet er å gjøre det enklere for allmennaksjeselskaper å gjennomføre kapitalrelaterte disposisjoner og dermed øke selskapenes konkurranseevne og effektivitet, uten at det går på bekostning av vernet av minoritetsaksjonærer og kreditorer. Komiteen merker seg at direktivet i hovedsak retter seg mot private rettssubjekter. Direktivet foranlediger en gjennomgåelse og vurdering av mulige endringer i de aktuelle bestemmelsene i aksjeloven og allmennaksjeloven.

Utenrikskomiteens merknader

Komiteens utkast til innstilling ble 27. november 2008 oversendt utenrikskomiteen til uttalelse. Utenrikskomiteen opplyste i brev 3. desember 2008 at komiteen ikke hadde merknader til utkastet.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker i godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 95/2007 av 6. juli 2007 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv 2006/68/EF om stiftelsen av allmennaksjeselskaper og sikring og endring av deres kapital.

Oslo, i justiskomiteen, den 9. desember 2008

Anne Marit Bjørnflaten

Hilde M. Lydvo

leder

ordfører