Brev fra Samferdselsdepartementet til Rygge sivile lufthavn AS, Østfold fylkeskommune, Rygge kommune, Råde kommune, Våler kommune, Moss kommune, datert 19. desember 2008

Videre utvikling av Moss lufthavn, Rygge

Vi viser til brev av 17. november 2008 fra de seks adressatene for dette brevet, og møter avholdt mellom politisk ledelse i Samferdselsdepartementet og ledelsen i driftsselskapet Rygge sivile lufthavn AS og politikere fra Østfold.

Rygge sivile lufthavn AS har uttrykt behov for å få fjernet, eller i alle fall hevet, det eksisterende passasjertaket driften av Moss lufthavn, Rygge er underlagt. Begge disse alternativene innebærer at konsesjonen må endres.

Opplysninger Samferdselsdepartementet har mottatt fra Rygge sivile lufthavn AS tilsier at selskapet har behov for rask avklaring med hensyn til passasjertaket. Departementet vil påpeke at vi ikke finner årsakssammenheng mellom den økonomiske situasjonen som Rygge sivile lufthavn AS har beskrevet og passasjertaket.

Saken reiser en rekke kompliserte spørsmål av både faglig og politisk art som luftfartsmyndighetene plikter å påse er godt opplyst før de tar stilling til problemstillingen. Det er ikke mulig å ta stilling til anmodningene i brevet av 17. november 2008 på grunnlag av de begrensede opplysningene som er fremlagt så langt.

Departementet er innstilt på å foreta en vurdering av konsesjonen. I dette ligger også at innholdet i takstregulativet for Moss lufthavn, Rygge bør vurderes.

Rygge sivile lufthavn AS kan rette en formell søknad om endring av konsesjonen til Luftfartstilsynet. Tilsynet vil vurdere de flyfaglige sidene av saken og utarbeide innstilling til vedtak som så sendes over til Samferdselsdepartementet. Departementet vil så foreta en samlet vurdering av saken ut fra blant annet miljø, flyfaglige forhold og allmenne hensyn. På grunn av sakens åpenbare politiske karakter vil departementet, som ved førstegangs innvilgelse, fatte vedtak i første instans.

Departementet er kjent med at man per dags dato er langt unna å nå passasjertaket. Dersom man kommer i en situasjon der man har konkrete planer om trafikkøkninger utover det som ligger i gjeldende konsesjon, må man avklare dette med departementet hvis det blir aktuelt.

Departementet antar at det kan være hensiktsmessig at konsesjonshaver eller Rygge sivile lufthavn AS tar kontakt med Luftfartstilsynet for å drøfte hvilke forhold som må belyses i endringssøknaden.