Brev fra Nærings- og handelsdepartementet v/statsråden til næringskomiteen, datert 3. februar 2009

Salg av statens aksjer i BaneTele - Jernbaneverkets godkjenning

Jeg viser til St.prp. nr. 35 BaneTele AS – salg av statens aksjer som ligger til behandling hos Næringskomiteen i Stortinget.

Som nevnt i proposisjonen krever overdragelse av statens aksjepost til Bredbåndsalliansen en godkjenning av Jernbaneverket. Jeg er blitt informert fra Samferdselsdepartementet om at Jernbaneverket har lagt til grunn for en godkjenning at det må etableres et klart fysisk skille mellom Jernbaneverkets og BaneTeles tekniske installasjoner. De ønsker at det etableres en forpliktende framdriftsplan for at BaneTele flytter ut av Jernbaneverkets tekniske rom, og at planen også klargjør ansvaret for kostnadene ved gjennomføring.

I sine vurderinger av verdien av BaneTele har Bredbåndsalliansen lagt til grunn at BaneTele hadde avtalefestet rett til å bruke tekniske rom hos Jernbaneverket. Dersom det skulle forutsettes at BaneTele skulle dekke kostnadene ved et slikt skille, ville det derfor kunne gi grunnlag for å kreve reforhandlinger av avtaleverket og også av prisen som er avtalt for overtagelse av statens aksjer.

Regjeringen arbeider med sikte på en snarlig løsning av dette forholdet, slik at Jernbaneverket kan godkjenne en eventuell overdragelse av statens aksjer. Målsettingen er at et salg skal kunne gjennomføres raskt dersom Stortinget gir sin tilslutning til det forslaget som er lagt fram i St.prp. nr. 35. Siden den konkrete løsningen ikke er på plass, har jeg funnet det korrekt å orientere Stortinget om forholdet før komiteen avgir sin innstilling.