Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen sørge for å bedre tilgangen på fysioterapibehandling og gi pasientene større valgfrihet, ved at praksisen med avtalehjemler for fysioterapeuter fjernes og erstattes med en ordning hvor alle fysioterapeuter får muligheten til å behandle pasienter med rett til refusjon etter henvisning fra lege."

Som bakgrunn for forslaget framholder forslagsstillerne at det i løpet av de siste årene er framkommet store problemer knyttet til avtalehjemlene for fysioterapeuter, og de mener derfor det er behov for en gjennomgang av praksisen med avtalehjemler for denne yrkesgruppen. Siktemålet med en slik gjennomgang skal være å imøtekomme pasientenes behov for behandling, men også å sikre den enkelte fysioterapeuts etableringsmuligheter og forhindre konkurransevridning.

Forslagsstillerne viser til at fysioterapeuter som blir gitt refusjonsavtale med NAV, får et årlig tilskudd på om lag 250 000 kroner, og de får i tillegg utbetalt stykkpris fra folketrygden for hver pasient som behandles. De som går hos fysioterapeuter som ikke har refusjonsavtale, må betale hele regningen for behandlingen selv. Forslagsstillerne mener dette begrenser den enkelte pasients valgfrihet, og de har fått henvendelser om at dagens system har ført til lengre ventetider for pasientene.

Forslagsstillerne mener konkurransevridning er et naturlig resultat av dagens avtalehjemmelpraksis, og at spesielt nyutdannede fysioterapeuter har store vanskeligheter med å etablere praksis uten refusjonsrett.

Forslagsstillerne viser videre til at Regjeringen i forslaget til statsbudsjett for 2009 gir uttrykk for at den vil gi kommunene større finansieringsansvar for fysioterapitjenester og at det tas sikte på å overføre midler fra refusjonstakstene til rammetilskuddet til kommunene. Forslagsstillerne er skeptiske til at et større finansieringsansvar for fysioterapitjenester skal tillegges kommunene gjennom rammeoverføringer. Dette vil, slik forslagsstillerne ser det, bidra til å forsterke flere av de uheldige følgene en har sett i forbindelse med praksisen knyttet til avtalehjemler.

Forslagsstillerne er av den oppfatning at fri etableringsrett for fysioterapeuter med direkte refusjon fra folketrygdsystemet vil sikre den enkelte pasients valgfrihet, samt sørge for at nyutdannede og andre fysioterapeuter stiller på lik linje til å tilby en tjeneste som pasientene har behov for.