15.1 Sammendrag

Regjeringen ønsker å legge til rette for frivillig engasjement. Det er viktig innenfor samiske miljø å ha et sterkt organisasjonsliv som kan knytte personer sammen og som kan bidra til å vedlikeholde felles verdier og kulturell identitet. Samiske organisasjoner har alltid vært preget av samarbeid over landegrensene.

Strategier og tiltak

Kultur- og kirkedepartementet vil vurdere å sette i gang et prosjekt for å få økt kunnskap om forskjeller mellom samisk frivillighet og frivillighet i den øvrige befolkningen.

Videre vil det bli vurdert satt i gang prøveprosjekter ved en eller flere frivillighetssentraler, der formålet er å bidra til større bevissthet om eventuelle kulturforskjeller som har betydning for frivillig engasjement i den samiske befolkningen.

15.2 Komiteens merknader

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre mener frivillige lag og organisasjoner sikrer at vi får et samfunn med større bredde og rom. Disse medlemmer mener videre at utgangspunktet må være at det frivillige liv er et produkt av enkeltmenneskenes deltakelse. Da må ikke staten legge føringer på hvordan frivilligheten drives. Disse medlemmer ønsker å gi rom for frivillige organisasjoner til å løse store og viktige oppgaver.