Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen fremme nødvendige forslag slik at Statens vegvesen kan ilegges gebyr ved behandling av planforslag. Gebyret kan eventuelt ilegges ut fra faktisk medgått tidsbruk i kommunen."

Forslagsstillerne viser til at ved behandling av planforslag kan kommunene kreve saksbehandlingsgebyr i henhold til plan- og bygningsloven. Når Statens vegvesen eller andre statlige aktører legger frem forslag som ifølge den samme plan- og bygningsloven må behandles av kommunen, kan de under gitte forhold unnlate å betale saksbehandlingsgebyr.

Forslagsstillerne mener det er rimelig at Statens vegvesen dekker de kostnadene en kommune har ved behandling av planforslag fra Statens vegvesen, for at en på den måten sikrer at tilbudet til private aktører ikke blir redusert. En kan eventuelt innføre en ordning hvor den aktuelle kommune gebyrlegger faktisk arbeid med planarbeidet, slik at en tydelig kan se hvilket arbeid som er utført av Statens vegvesen selv og hva som er utført av den aktuelle kommune. En slik ordning vil ivareta interessene til Statens vegvesen slik at de ikke betaler gebyr til kommunen for arbeid de faktisk utfører selv.