Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Bård Hoksrud og Gjermund Hagesæter om fritak for ideelle organisasjoner fra å betale konsesjonsavgift for bruk av sambandsutstyr som er nødvendig for å kunne utføre aksjoner som har til hensikt å redde liv og helse

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen snarest fremme forslag om at ideelle organisasjoner som er avhengige av sambandsutstyr for å kunne gjennomføre redningsaksjoner med sikte på å redde liv og helse, får fritak fra å betale årlig konsesjonsavgift etter teleloven. Inntektsbortfallet blir dekket ved at Post- og teletilsynet effektiviserer tilsvarende."

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Karita Bekkemellem, Eirin Faldet, Irene Johansen, Torstein Rudihagen, Tor-Arne Strøm og Truls Wickholm, fra Fremskrittspartiet, Bård Hoksrud, lederen Per Sandberg og Arne Sortevik, fra Høyre, Øyvind Halleraker og Trond Helleland, fra Sosialistisk Venstreparti, Sofus Vikeså Kjeka, fra Kristelig Folkeparti, Jan Sahl, fra Senterpartiet, Jenny Klinge, og fra Venstre, Borghild Tenden, viser til vedlagte uttalelse datert 29. mai 2009 fra Samferdselsdepartementet v/statsråden i saken.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, deler synet om at frivillige organisasjoner yter viktige bidrag på en rekke områder bl.a. i forbindelse med redningsaksjoner. I forbindelse med disse aktivitetene har organisasjonene er rekke kostnader knyttet til innkjøp av varer og tjenester. Flertallet er skeptisk til at man uthuler etablerte offentlige ordninger ved å gi fritak for enkelte grupper. Flertallet ønsker at utfordringer som dette forslaget gjelder og lignende problemer løses gjennom generelle tilskuddsordninger overfor de frivillige organisasjonene. Flertallet er derfor fornøyd med Regjeringens løfte om 1 mrd. kroner ekstra til frivilligheten.

Flertallet har merket seg at dersom tilsynet skulle gi enkelte aktører/brukere unntak fra plikten til å betale gebyr, ville det innebære at andre aktører/brukere måtte finansiere virksomheten til dem som eventuelt vil nyte godt av unntaket.

Flertallet har ingen merknader utover dette, og foreslår at forslaget ikke bifalles.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre er enig i at frivillige organisasjoner yter viktige bidrag på en rekke områder, blant annet i forbindelse med redningsaksjoner. Innsatsen til frivillige organisasjoner er helt avgjørende for beredskap og redningsarbeid, enten det er i perioder med stor utfart eller det er i enkeltaksjoner på sjøen eller i fjellet. Disse medlemmer er kjent med at frivillige organisasjoner bruker mye tid og arbeid på å skaffe midler til drift av organisasjonene. Utgifter til utstyr og deltakelse i redningsaksjoner er store, og sambandsutstyr er helt avgjørende for den verdifulle innsatsen disse organisasjonene yter.

Disse medlemmer peker på at fritak fra konsesjonsavgiften for bruk av sambandsutstyr vil bedre organisasjonenes økonomi.

Disse medlemmer peker på at organisasjonenes innsats sparer det offentlige for store summer. Det er urimelig når store deler av det statlige tilskuddet må betales i gebyr til det offentlige.

Disse medlemmer viser til at Post- og teletilsynet er selvfinansierende. Driften blir primært finansiert gjennom avgifter og gebyr. Avgifter innbetalt av ideelle organisasjoner utgjør en svært liten del av de totale inntektene til Post- og teletilsynet. Disse medlemmer mener derfor at Post- og teletilsynet bør kunne kompensere for et eventuelt inntektsbortfall uten at dette går ut over andre brukere.

Disse medlemmer har ellers ingen merknader og fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen snarest fremme forslag om at ideelle organisasjoner som er avhengige av sambandsutstyr for å kunne gjennomføre redningsaksjoner med sikte på å redde liv og helse, får fritak fra å betale årlig konsesjonsavgift etter teleloven. Inntektsbortfallet blir dekket ved at Post- og teletilsynet effektiviserer tilsvarende."

Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre:

Stortinget ber Regjeringen snarest fremme forslag om at ideelle organisasjoner som er avhengige av sambandsutstyr for å kunne gjennomføre redningsaksjoner med sikte på å redde liv og helse, får fritak fra å betale årlig konsesjonsavgift etter teleloven. Inntektsbortfallet blir dekket ved at Post- og teletilsynet effektiviserer tilsvarende.

Komiteens tilråding

Komiteen har ellers ingen merknader, viser til representantforslaget og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:77 (2008–2009) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Bård Hoksrud og Gjermund Hagesæter om fritak for ideelle organisasjoner fra å betale konsesjonsavgift for bruk av sambandsutstyr som er nødvendig for å kunne utføre aksjoner som har til hensikt å redde liv og helse – bifalles ikke.

Vedlegg

Brev fra Samferdselsdepartementet v/statsråden til transport- og kommunikasjonskomiteen, datert 29. mai 2009

Dokument nr. 8:77 (2008-2009) om forslag om fritak for ideelle organisasjoner fra å betale konsesjonsavgift for bruk av sambandsutstyr i livreddende arbeid

Samferdselsdepartementet viser til Transport- og kommunikasjonskomiteens brev 23.04.2009 med vedlagt Dokument 8-forslag, hvor det foreslås å gi fritak for ideelle organisasjoner fra å betale konsesjonsavgift for bruk av sambandsutstyr som er nødvendig for å kunne utføre aksjoner som har til hensikt å redde liv og helse.

Det fremgår av forslaget at Røde Kors betaler en årlig konsesjonsavgift til staten på ca. 500 000 kr for bruk av sambandsutstyr. Videre opplyses det at organisasjonene som tilhører "Frivillige redningsfaglige forum" betaler i alt ca. 2 mill. kr i årlig konsesjonsavgift til Post- og teletilsynet, som administrerer gebyrer etter forskrift om gebyr 21.02.2005 nr. 168.

Samferdselsdepartementet bemerker:

Saken dreier seg om gebyrer som betales for tillatelse til bruk av såkalt lukket sambandsnett. Bakgrunnen for kravet om tillatelse til bruk er at frekvenser er en begrenset ressurs. Post- og teletilsynet administrerer og koordinerer nasjonal og internasjonal frekvensforvaltning. Tilsynet er selvfinansierende og et grunnleggende utgangspunkt for ileggelse av gebyrer med hjemmel i nevnte forskrift er at tilsynets gebyrer skal være kostnadsorienterte. Ved beregningen av gebyrer legges det blant annet vekt på tilsynets kostnader på det aktuelle saksområdet, og på kostnader hver gebyrpliktige bruker påfører tilsynet. Inkludert i dette er både direkte og indirekte kostnader, tidligere og fremtidige kostnader, den gebyrpliktige ressursbruk og økonomiske evne, og hensynet til god ressursforvaltning.

Dersom tilsynet skulle gi enkelte aktører/brukere unntak fra plikten til å betale gebyr, ville det innebære at andre aktører/brukere måtte finansiere virksomheten til de som eventuelt vil nyte godt av unntaket. Løsningen vil stride klart mot det grunnleggende prinsippet om kostnadsrelatert selvfinansiering som tilsynets gebyrer bygger på. Det finnes i dag ingen eksempler der enkelte brukere unntas fra å betale gebyr for bruk av Post- og teletilsynets tjenester.

Jeg deler forslagsstillers vurdering om at frivillige organisasjoner yter viktige bidrag på en rekke områder bl.a. i forbindelse med redningsaksjoner. I forbindelse med disse aktivitetene har organisasjonene er rekke kostnader knyttet til innkjøp av varer og tjenester. Jeg mener at det offentlige bør være tilbakeholdne med å etablere mindre spesialordninger, men først og fremst bør se på større grep og generelle tilskuddsordninger overfor de frivillige organisasjonene.

Oslo, i transport- og kommunikasjonskomiteen, den 4. juni 2009

Per Sandberg

Jan Sahl

leder

ordfører