8.3 Utenlandsbudsjett

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet vil peke på at oljeformuen kan brukes til fornuftige investeringer, bl.a. i infrastruktur, satsning på helse og eldreomsorg, og en fremtidsrettet styrking av kompetanse, forskning og utdanning. Dette vil øke effektiviteten i samfunnet.

De fleste anskaffelser fra utlandet vil ikke ha vesentlig effekt på norsk økonomi, og det vil ikke være riktig å hevde at eksempelvis kjøp av sykehusutstyr skaper vesentlig press i norsk økonomi. Dette vil heller ikke gjelde for bekjempelse av sykdommer på internasjonal basis. Det vil derfor være riktig å skille ut slike anskaffelser og utgifter på et eget utenlandsbudsjett, og ikke regne disse utgiftene med når man ser på hva norsk innlandsøkonomi kan tåle av innfasing av oljepenger.

Disse medlemmer viser til at forutsetningen for postene på Fremskrittspartiets utenlandsbudsjett er at de ikke skaper vesentlig press i norsk økonomi. Dersom noe annet skulle vise seg å være tilfellet, vil vi søke å innrette investeringen på en annen måte, eller foreta en alternativ anskaffelse fra utlandet.

Disse medlemmer fremmer forslag om følgende utenlandsbudsjett for 2010:

Utenlandsbudsjettet – utgifter til investeringer og tiltak utenfor Norge

Mill. kr

HELSE: Sykehusutstyr

1000

FORSVAR: Nyanskaffelser, utstyr

500

KUNNSKAP: Utstyr til universiteter og høyskoler

100

NÆRING: Markedsføring av Norge, bl.a som vinterdestinasjon

175

JUSTIS: Investeringsbudsjett politiet

100

SAMFERDSEL: Riksveiinvesteringer utført av utenlandske entreprenører

1 000

Sum

2 875