5.3 Fradragsnekt ved andre betalingsformer enn via bank

5.3.1 Sammendrag

Departementet foreslår å følge opp Skatteunndragelsesutvalgets forslag om at rett til fradrag etter skatteloven og fradrag for inngående avgift etter merverdiavgiftsloven avskjæres dersom transaksjoner over 10 000 kroner ikke betales via bank. En omtale av bakgrunnen for forslaget, redegjørelse for gjeldende rett, utvalgets forslag, en gjennomgang av høringsinstansenes merknader og departementets vurderinger og forslag er inntatt i punkt 5.3 i proposisjonen.

Det vises til forslag til ny § 6–51 i skatteloven og forslag til ny § 8–8 i merverdiavgiftsloven.

Departementet ser det som hensiktsmessig at det gis en viss tid fra vedtakelsen til endringen trer i kraft, slik at næringslivet og andre berørte kan få tid til å tilpasse seg den nye ordningen med fradragsnekt ved andre betalingsformer enn via bank. På denne bakgrunn er departementet kommet til at regelen ikke bør trå i kraft før fra 1. januar 2011.

5.3.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Venstre, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Venstre viser til sin generelle merknad under oppfølging av Skatteunndragelsesutvalget. Å fjerne retten til fradrag etter skatteloven og retten til fradrag for inngående avgift etter merverdiavgiftsloven for transaksjoner over 10 000 kroner er et sterkt virkemiddel og disse medlemmer har merket seg at flere høringsinstanser mener at grensen er satt for lavt. Disse medlemmer viser til proposisjonen og vil bemerke at mange små næringsdrivende får en relativt sett betydelig ekstrakostnad til anskaffelse av betalingsterminal. Den korte fristen for ikrafttredelse vil gi få muligheter til å finne fram rimeligere alternativer.

Disse medlemmer vil derfor framsette følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med en egen sak der Skatteunndragelsesutvalgets mange forslag vurderes under ett og der aktuelle virkemidler og beløpsgrense ses i sammenheng før man iverksetter forslag om fradragsnekt."