6.2 Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre viser til at Regjeringen foreslår at gjeldende regel om særskilt ligning av barns formue og avkastning av engangserstatning for personskade, utvides til også å omfatte avkastning av engangserstatning for tap av forsørger.

Disse medlemmer konstaterer at dette er en lemping i dagens praksis og at dette er et lite skritt i riktig retning.

Disse medlemmer viser til at overformynderiet forvalter formuen til mange barn under 21 år som blir tilkjent engangserstatning enten det er for tap av forsørger eller for personskade, og mener prinsipielt at disse burde vært unntatt både formuesskatt og skatt på avkastning så lenge beløpet er under forvaltning av overformynderiet.

Disse medlemmer vil påpeke at det har forekommet saker som viser at enkelte ligningskontorer ikke har informert den skattepliktige tilstrekkelig om skattereglene, eller at de selv ikke har hatt god nok kunnskap rundt skattespørsmålet.

Disse medlemmer mener det er viktig at det enkelte ligningskontor sikres god nok kunnskap rundt slike skattespørsmål, slik at de blir håndtert på en god og riktig måte overfor den skattepliktige.

Disse medlemmer viser til Dokument nr. 8:83 (2008–2009), og til disse medlemmers merknader, jf. Innst. S. nr. 291 (2008–2009).

Disse medlemmer vil støtte Regjeringens forslag som en subsidiær tilslutning da dette er et skritt i riktig retning.