Kap. 1311 Tilskudd til regionale flyplasser

Post 70 Tilskudd til Avinors regionale flyplasser

I proposisjonen foreslår Regjeringen at Stortinget gir en tilleggsbevilgning på 150 mill. kroner til Avinor over Samferdselsdepartementets budsjett for 2009. Bevilgningen skal medvirke til at Avinor gjennomfører nødvendige sikkerhetsinvesteringer som selskapet tidligere har varslet at vil bli utsatt.

Avinor har stort investeringsbehov de neste årene, og selskapet har utfordringer med å finansiere alle investeringene. Finanskrisen har forsterket utfordringene. I lys av trafikknedgangen og svikten i inntektene som følge av finanskrisen kommer Avinor til å investere mindre enn tidligere planlagt i 2009. Avinor har varslet at selskapet foreløpig vil utsette utbedringer på fem lufthavner (Bergen/Flesland, Sandane/Anda, Kristiansund/Kvernberget, Røst og Tromsø). Konsekvensen av dette kan være at Luftfartstilsynet gir pålegg om kompenserende tiltak som kan redusere transportstandarden på disse lufthavnene.

Samferdselsdepartementet vil vise til at luftfarten og lufthavnene er viktige for å oppnå regional utvikling og for å opprettholde bosettingen og sysselsettingen i alle deler av landet.