2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Laila Gustavsen, Eva Kristin Hansen, Svein Roald Hansen, Sverre Myrli, Tore Nordtun og Helga Pedersen, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, Morten Høglund, Siv Jensen, Peter N. Myhre og Karin S. Woldseth, fra Høyre, Ivar Kristiansen, Janne Fardal Kristoffersen og lederen Ine M. Eriksen Søreide, fra Sosialistisk Venstreparti, Rannveig Kvifte Andresen, fra Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, og fra Kristelig Folkeparti, Dagfinn Høybråten, viser til at Regjeringen gjennom proposisjonen legger frem forslag om endringer i bevilgninger i forsvarsbudsjettet for 2009 med det siktemål å fange opp endringer i budsjettforutsetningene i løpet av året. Komiteen viser videre til at det legges opp til forholdsvis omfattende omgrupperinger, som totalt skal utgjøre en økning i bevilgningene til Forsvarsdepartementet på 264,415 mill. kroner. Komiteen har notert at Regjeringen i proposisjonen skriver at omfanget av omgrupperinger bør holdes på et så lavt nivå som mulig, og støtter dette prinsippet.

Komiteen har særlig merket seg at Regjeringen i proposisjonen foreslår å redusere postene for driftsutgifter i alle forsvarsgrenene, samt Heimevernet, for å prioritere midler til blant annet Forsvarets logistikkorganisasjon. Komiteen viser i den forbindelse til skriftlig svar fra Forsvarsdepartementet til komiteen av 27. november 2009, hvor det fremgår at disse reduksjonene skal finne sted gjennom interneffektivisering, særlig knyttet til kurs- og reisevirksomhet, som innebærer at man opprettholder nødvendig kompetansenivå samtidig som utgiftene reduseres. Komiteen forutsetter at denne omleggingen og reduksjonene i kurs- og reisevirksomheten ikke får noen negative konsekvenser for kompetansenivå eller operativ virksomhet i forsvarsgrenene eller Heimevernet.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, har for øvrig ingen merknader.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet ønsker å styrke kap. 1731 Hæren, post 1 med 49,850 mill. kroner for å sikre større aktivitet i Hæren. Disse medlemmer viser i denne sammenheng til alternaivt budsjett fra Fremskrittspartiet for 2009 fremlagt i finansinnstillingen.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"Kap. 1731 Hæren, post 1 økes med 49,850 mill. kroner, posten merkes med kan overføres."

Disse medlemmer ønsker å styrke kap. 1732 Sjøforsvaret, post 1 med 20,028 mill. kroner for å sikre større aktivitet i Sjøforsvaret. Disse medlemmer viser i denne sammenheng til alternativt budsjett fra Fremskrittspartiet for 2009 fremlagt i finansinnstillingen.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"Kap. 1732 Sjøforsvaret, post 1 økes med 20,028 mill. kroner, posten merkes med kan overføres."

Disse medlemmer ønsker å styrke kap. 1733 Luftforsvaret, post 1 med 27,139 mill. kroner for å sikre større aktivitet i Luftforsvaret. Disse medlemmer viser i denne sammenheng til alternativt budsjett fra Fremskrittspartiet for 2009 fremlagt i finansinnstillingen.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"Kap. 1733 Luftforsvaret, post 1 økes med 27,139 mill. kroner, posten merkes med kan overføres."

Disse medlemmer ønsker å styrke kap. 1734 Heimevernet, post 1 med 0,149 mill. kroner for å sikre større aktivitet i Heimevernet. Disse medlemmer viser i denne sammenheng til alternativt budsjett fra Fremskrittspartiet for 2009 fremlagt i finansinnstillingen.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"Kap. 1734 Heimevernet, post 1 økes med 0,149 mill. kroner, posen merkes med kan overføres."

Disse medlemmer ønsker å styrke kap. 1790 Kystvakta, post 1 med 14,955 mill. kroner for å sikre større aktivitet i Kystvakta. Disse medlemmer viser i denne sammenheng til alternativt budsjett fra Fremskrittspartiet for 2009 fremlagt i finansinnstillingen.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"Kap. 1790 Kystvakta, post 1 økes med 14,955 mill. kroner, posten merkes med kan overføres."

Disse medlemmer ønsker å styrke kap. 1735 Etterretningstenesta, post 21 med 0,408 mill. kroner for å sikre større aktivitet i Etterretningstjenesten. Disse medlemmer viser i denne sammenheng til alternativt budsjett fra Fremskrittspartiet for 2009 fremlagt i finansinnstillingen.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"Kap. 1735 Etterretningstenesta, post 21 økes med 0,408 mill. kroner, posten merkes med kan overføres."