Brev fra Finansdepartementet v/statsråden til finanskomiteen, datert 24. november 2009

Representantforslag - Dok 8:16 fra representantene Leirstein, Storstrand og Tybring-Gjedde om å forby offentliggjøring av skattelister

Jeg viser til brev 17. november 2009, hvor det bes om min uttalelse til forslaget i Dokument nr. 8:16 (2009-2010) om å forby offentliggjøring av skattelister.

Offentliggjøringen av skattelistene er viktig for å styrke den kritiske debatten om skattemessige forhold og kan bidra til den samfunnsmessige kontrollen med ligningsmyndighetene. Hemmelighold av resultatet av ligningen kan skape grunnlag for spekulasjoner omkring ligningsarbeidet i sin alminnelighet og om fastsettingene for enkeltpersoner eller grupper av skattytere. Det er først og fremst pressen som kan bidra til kritisk debatt om uoverensstemmelser mellom virkelige og skattemessige verdier. Det er derfor viktig at pressen får tilgang til skattelisteopplysningene.

Fra tid til annen reises det fra ulike hold spørsmål om hensiktsmessigheten av offentliggjøringen av skattelistene. Av og til reises det også spørsmål om offentliggjøringen av skattelistene er i strid med våre folkerettslige forpliktelser. Det kan være spørsmål om forholdet til EØS-reglene eller den europeiske menneskerettighetskonvensjon. Det er ikke konstatert at det foreligger slik strid.

I betenkningen fra advokat Kyrre Eggen konkluderes det med at offentliggjøring av skattelister i seg selv vil kunne være i overensstemmelse med EMK art. 8. Det konkluderes videre med at offentliggjøring etter gjeldende regler, med vidtrekkende elektronisk publisering, vil kunne innebære en krenkelse av EMK art. 8. I betenkningen understrekes det imidlertid at det ikke er mulig å gi noen sikker konklusjon. Jeg ser derfor ikke grunn til å foreslå endringer i gjeldende regelverk på bakgrunn av konklusjonen i betenkningen fra Kyrre Eggen.

Jeg vil imidlertid løpende følge med på bruken av skattelistene, for å se om det oppstår uheldige konsekvenser av måten skattelistene offentliggjøres på. Jeg har også registrert at justisministeren har bedt politiet komme med en vurdering av om de ser noen sammenheng mellom offentliggjøring av skattelistene og kriminalitet.