Komiteens merknader

Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Else-May Botten, Lillian Hansen, Arne L. Haugen, Ingrid Heggø og leiaren Terje Aasland, frå Framstegspartiet, Per Roar Bredvold, Harald T. Nesvik og Torgeir Trældal, frå Høgre, Svein Flåtten, Frank Bakke Jensen og Elisabeth Røbekk Nørve, frå Sosialistisk Venstreparti, Alf Egil Holmelid, frå Senterpartiet, Irene Lange Nordahl, og frå Kristeleg Folkeparti, Rigmor Andersen Eide, viser til framlegg om at «Stortinget ber Regjeringen, gjennom sin innflytelse i Telenors styrende organer, sikre at Vimpelcom ikke etablerer seg i skatteparadiset i Bermuda», og til svarbrev av 25. januar 2010 frå nærings- og handelsminister Trond Giske (lagt ved innstillinga).

Komiteen har fått opplyst at det nye selskapet vil vera registrert på Bermuda basert på amerikansk lovgiving og underlagt New York jurisdiksjon samt notert på New York-børsen, og ha hovudkontor i Nederland. Komiteen er vidare kjend med at Noreg våren 2009 underteikna ein innsynsavtale med Bermuda, som styrkar transparensen og med det svekkar moglegheita for å skjule verksemd der.

Komiteen syner til at staten sin eigarskapspolitikk er fastlagt i St.meld. nr. 13 (2006–2007) Et aktivt og langsiktig eierskap, og konstaterer at den forretningsmessige forvaltninga av selskapet ligg til selskapet sitt styre og leiing, og at selskapet har handla innanfor dei fullmakter som følgjer av aksjelova sine avgjerder.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre viser til brev av 25. januar 2010 fra nærings- og handelsminister Trond Giske til næringskomiteen, hvor statsråden understreker at «den forretningsmessige forvaltningen av selskapet tilligger selskapets styre og ledelse etter aksjelovgivningen og at Stortinget, under flere regjeringer, har gitt sin tilslutning til at statens eierskap skal forvaltes i henhold til lovens rolledeling». Disse medlemmer registrerer med glede at statsråd Giske, regjeringen Stoltenbergs fjerde næringsminister på like mange år, med dette ser ut til å gi uttrykk for at regjeringen i tiden fremover legger opp til ryddighet og profesjonalitet i håndteringen av statens eierskap. Dette er av særlig stor betydning, da regjeringen Stoltenbergs håndtering av slike saker så langt har vært preget av et høyt konfliktnivå og tilfeldig behandling av enkeltsaker.

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser til forslaget om å sikre at Telenors deleide selskap Vimpelcom ikke etablerer seg i skatteparadiset Bermuda, jf. Dokument 8:38 S (2009–2010). Dette medlem viser til at selskapet nå er registrert på Bermuda, noe dette medlem er kritisk til.

Dette medlem vil understreke at det er viktig at regjeringen går foran med et godt eksempel når det gjelder å bekjempe skatteparadiser. Skatteparadiser tilbyr hemmelighold, fiktivt bosted og nullskatt for å tiltrekke seg kapital og inntekter som egentlig skulle vært beskattet i andre land. Skatteparadiser gir generelt mindre gjennomsiktighet og åpenhet i næringslivet, og de skaper muligheter for korrupsjon og hvitvasking av penger.

Dette medlem vil peke på at skatteparadisenes hemmelighold gjør at de ulike investorene får ulik informasjon, noe som bidrar til markedssvikt. Dette medlem vil understreke at en viktig lærdom fra finanskrisen er at ansvarlige myndigheter i ulike land må gå sammen om å bekjempe skatteparadiser, for å oppnå en bedre regulering av internasjonale finansmarkeder. Dette medlem viser til at disse momentene var sentrale i rapporten fra det regjeringsoppnevnte Kapitalfluktutvalget, NOU 2009:19.

Dette medlem viser til Økokrims høringsuttalelse til Kapitalfluktutvalget der betydningen av konsistent og aktiv bekjempelse av skatteparadiser understrekes:

«ØKOKRIM vil framheve betydningen av konsistens i synet på skatteparadisene, slik at vi ikke benytter skatteparadisenes strukturer når det passer, samtidig som vi er opptatt av å bekjempe skadevirkningene av de samme strukturene.»

På denne bakgrunn fremmer dette medlem følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen aktivt bidra til at heleide og deleide statlige selskaper ikke etablerer seg i skatteparadiser.»

Komiteen har ingen ytterligere merknader.