Brev fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet v/statsråden til familie- og kulturkomiteen, datert 16. februar 2010

Prop. 14 L (2009-2010) om endringer i barneloven - Foreldreansvar, bosted og samvær - anmodning om lovteknisk bistand

Jeg viser til brev av 5. februar 2010 fra Familie- og kulturkomiteen. I brevet ber komiteen om lovteknisk bistand for endring av barneloven slik at far/mor automatisk blir fratatt samværsrett, når far/mor blir dømt for overgrep mot sine egne barn.

Innledningsvis vil jeg presisere at jeg er svært opptatt av at hensynet til barnet blir godt nok ivaretatt i de familiekonfliktene hvor det foregår vold og overgrep, eller hvor det er mistanke om det. Det er visse grunnprinsipper som må sikres i disse sakene: Foreldres rett til samvær skal ikke gå på bekostning av barnets beste. Barn skal ikke tvinges til samvær de er redd for. Alle som har befatning med saker om foreldreansvar, fast bosted og samvær må ha tilstrekkelig kunnskap om skadevirkninger for barn ved å være utsatt for vold. Jeg synes derfor det er positivt at komiteen ønsker å sikre at barn som har vært utsatt for overgrep, ikke skal måtte ha samvær hvor barnets psykisk eller fysisk helse utsettes for fare. For å sikre at et slikt arbeid som her ønskes svarer på utfordringene på en god måte, mener jeg en del spørsmål bør utredes nærmere. Dette vil jeg utdype nedenfor.

Nærmere om komiteens forslag

Jeg forstår komiteen slik at de ønsker en regel som tydeliggjør at samvær ikke skal finne sted der vedkommende er dømt for overgrep mot egne barn. Dette skal skje automatisk og uten tidsbegrensning.

Etter min vurdering er det en del problemstillinger som må vurderes ved en slik automatisk regel. Det bør utredes nærmere hvilke typer overgrep som skal omfattes av komiteens lovforslag. Det må vises til konkrete bestemmelser i straffeloven. Dette må skje i samarbeid med Justisdepartementet som har ansvaret for straffeloven.

Avgrensing i tid sett opp mot type overgrep bør også utredes nærmere, samt barnets rett til å bli hørt. Det kan også være uheldig kun å regulere forholdet om samværsretten og ikke tilsvarende om foreldreansvar og bosted.

Jeg ser at det kan være behov for å ta klart stilling også til samværsspørsmålet i saker om overgrep etter straffeloven. En mulighet er å lovfeste at spørsmålet om tap av samværsrett avgjøres i forbindelse med straffesak der vedkommende dømmes for overgrep mot egne barn. Det blir da opp til den domfelte overgriper å reise evt. ny sak om samvær på et senere tidspunkt. Dette mener jeg imidlertid bør utredes nærmere, og i samarbeid med Justisdepartementet som har ansvaret for straffeloven.

Etter min vurdering er det viktig med en grundig utredning av en regel som automatisk medfører tap av samværsrett. Spørsmål om det bare skal gjelde samvær og ikke barnets bosted, skal det være tidsbegrensning, hvilke straffebud som skal omfattes, skal det være rom for endringssak, skal det ikke være rom for skjønnsutøvelse om barnets beste, hva med høring av barn, forhold til internasjonale forpliktelser osv. taler for en utredning og en alminnelig lovprosess med høring med mer.

Jeg er enig med komiteen i at det kan være viktig å endre loven slik at det gir bedre beskyttelse for barna. Jeg vil derfor sette i verk en utredning med sikte på å utarbeide forslag til nødvendig lovendring og evt et høringsnotat om saken.