Brev fra Arbeidsdepartementet v/statsråden til arbeids- og sosialkomiteen, datert 22. januar 2010

Dokument 8:42 S (2009-2010) forslag fra representanten Robert Eriksson – straffedømte utenlandske statsborgere og medlemskap i folketrygden

Jeg viser til brev 14. januar 2010 fra arbeids- og sosialkomiteen, der det bes om en vurdering av forslaget fra stortingsrepresentant Robert Eriksson.

Jeg antar at representantforslaget må ses på bakgrunn av en rekke artikler i Aftenposten, som blant annet reiser spørsmål om innsattes rett til helsetjenester og andre ytelser fra folketrygden. Nærmere bestemt har det dreid seg om trygdedekningen for utenlandske innsatte som skal sone mer enn ett års dom i norsk fengsel, og som deretter vil bli utvist fra landet.

Etter langvarig praksis er disse innsatte ansett som medlemmer av folketrygden med rett til dekning av helsetjenester. Opparbeidelse eller tilståelse av andre trygdeytelser har ikke vært inne i bildet.

Reelt sett har spørsmålet om trygdeforholdet for innsatte som skal utvises etter soning, dreid seg om å finne en praktisk løsning for å dekke helsehjelp til denne gruppen. Valget har vært å benytte de vanlige betalingsordningene.

Representantforslaget munner ut i en oppfordring til regjeringen om å foreta lovendringer slik at den aktuelle gruppen ikke gis medlemskap i folketrygden. Jeg kan opplyse at jeg allerede har igangsatt arbeid med sikte på avklaring og eventuelt framlegg av lovforslag.