Innstilling fra arbeids- og sosialkomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentanten Robert Eriksson om endring av folketrygdloven slik at utenlandske statsborgere som kommer til Norge og begår kriminelle handlinger, ikke får rett til medlemskap i folketrygden

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen snarest foreta de nødvendige lovendringer slik at utenlandske statsborgere som kommer til Norge og begår alvorlig straffbare handlinger, ikke gis medlemskap i folketrygden under soning.»

Det vises til dokumentet for nærmere redegjørelse for forslaget.

Komiteens behandling

Komiteen ba i brev av 14. januar 2010 om statsrådens vurdering av forslaget. Statsrådens svarbrev av 22. januar 2010 følger vedlagt.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Tove Linnea Brandvik, Thor Erik Forsberg, Steinar Gullvåg, Kari Henriksen og Anette Trettebergstuen, fra Fremskrittspartiet, lederen Robert Eriksson, Vigdis Giltun og Laila Marie Reiertsen, fra Høyre, Sylvi Graham og Torbjørn Røe Isaksen, fra Sosialistisk Venstreparti, Karin Andersen, fra Senterpartiet, Arne Bergsvåg, og fra Kristelig Folkeparti, Kjell Ingolf Ropstad, viser til at det er reist spørsmål om utenlandske EØS-borgere som i Norge begår kriminelle handlinger som gir mer enn 3 års soning, etter regelverket skal gis opparbeidelse av pensjonsrettigheter som vil kunne utbetales selv etter utvisning og endt soning. Komiteen mener det er uheldig at utenlandske borgere som begår kriminelle handlinger i Norge, opparbeider seg økonomiske rettigheter under soning som de bringer med seg etter endt soning og utvisning.

Komiteen peker videre på at dette i tilfellet er et resultat av et regelverk som inngår i Norges EØS-forpliktelser og at det derfor må gjøres grundige vurderinger av hva som er handlingsrommet til norske myndigheter innenfor gjeldende regelverk. Komiteen er videre fornøyd med at Arbeidsdepartementet allerede har igangsatt arbeidet der dette ses på med sikte på avklaring og eventuelt lovendring for å begrense opparbeidelse av trygderettigheter som videreføres etter endt soning og utvisning for utenlandske borgere i norske fengsler, og komiteen avventer resultatet av denne prosessen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti viser til oppslag i Aftenposten 6. januar 2010, hvor det fremkommer at syv av ti straffedømte utlendinger soner mer enn ett års straff. Det fremgår videre, i samme artikkel, at det i januar 2010 var 1 001 utenlandske statsborgere som sitter i norske fengsler, noe som utgjør 32 pst. av alle innsatte.

Disse medlemmer mener en videreføring av dagens praksis vil medføre at folketrygden må regne med å påta seg betydelige helse- og pensjonsutgifter for utenlandske kriminelle, og at dette vil kunne medføre at folk flest mister respekten for velferdsordningene.

Disse medlemmer mener videre det er viktig at arbeidet knyttet til en avklaring og nødvendige lovendringer skjer raskt.

Disse medlemmer ber derfor regjeringen om at en avklaring og nødvendige lovendringer legges frem for Stortinget i løpet av våren 2010.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen i løpet av våren 2010 fremlegge de nødvendige lovendringer slik at utenlandske statsborgere som kommer til Norge og begår alvorlige straffbare handlinger, ikke gis medlemskap i folketrygden under soning.»

Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti:

Stortinget ber regjeringen i løpet av våren 2010 fremlegge de nødvendige lovendringer slik at utenlandske statsborgere som kommer til Norge og begår alvorlige straffbare handlinger, ikke gis medlemskap i folketrygden under soning.

Komiteens tilråding

Komiteen har ellers ingen merknader, viser til representantforslaget og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument 8:42 S (2009–2010) – representantforslag fra stortingsrepresentanten Robert Eriksson om endring av folketrygdloven slik at utenlandske statsborgere som kommer til Norge og begår kriminelle handlinger, ikke får rett til medlemskap i folketrygden – vedlegges protokollen.

Vedlegg

Brev fra Arbeidsdepartementet v/statsråden til arbeids- og sosialkomiteen, datert 22. januar 2010

Dokument 8:42 S (2009-2010) forslag fra representanten Robert Eriksson – straffedømte utenlandske statsborgere og medlemskap i folketrygden

Jeg viser til brev 14. januar 2010 fra arbeids- og sosialkomiteen, der det bes om en vurdering av forslaget fra stortingsrepresentant Robert Eriksson.

Jeg antar at representantforslaget må ses på bakgrunn av en rekke artikler i Aftenposten, som blant annet reiser spørsmål om innsattes rett til helsetjenester og andre ytelser fra folketrygden. Nærmere bestemt har det dreid seg om trygdedekningen for utenlandske innsatte som skal sone mer enn ett års dom i norsk fengsel, og som deretter vil bli utvist fra landet.

Etter langvarig praksis er disse innsatte ansett som medlemmer av folketrygden med rett til dekning av helsetjenester. Opparbeidelse eller tilståelse av andre trygdeytelser har ikke vært inne i bildet.

Reelt sett har spørsmålet om trygdeforholdet for innsatte som skal utvises etter soning, dreid seg om å finne en praktisk løsning for å dekke helsehjelp til denne gruppen. Valget har vært å benytte de vanlige betalingsordningene.

Representantforslaget munner ut i en oppfordring til regjeringen om å foreta lovendringer slik at den aktuelle gruppen ikke gis medlemskap i folketrygden. Jeg kan opplyse at jeg allerede har igangsatt arbeid med sikte på avklaring og eventuelt framlegg av lovforslag.

Oslo, i arbeids- og sosialkomiteen, den 4. mars 2010

Robert Eriksson

Anette Trettebergstuen

leder

ordfører