Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen utarbeide retningslinjer for statsrådenes bruk av embetsverket på reiser og møter med partipolitisk preg.»

Forslagsstillerne viser til at det er en rekke eksempler på at statsråder bruker embetsverket som en del av egen valgkampvirksomhet, noen ganger helt uten å unndra seg fra det, andre ganger ved å forsøke å kombinere ulike typer arrangementer. Forslagsstillerne er bekymret over at utviklingen ser ut til å gå i retning av at embetsverket i større grad brukes på en måte som kan sette dets integritet i fare og svekke embetsverkets nøytralitet.

Forslagsstillerne tilskrev Statsministerens kontor for å få en oversikt over hvor utstrakt bruken av embetsverket i valgkampen var. Statsministerens svar bærer preg av at det ikke foreligger noen klar avgrensning som er felles for departementene, ut over det som fremkommer i vurderingene gjengitt i St.meld. nr. 11(2000–2001) pkt 2.3.

Etter forslagsstillernes mening gir ikke St.meld. nr. 11 (2000–2001) noen klare retningslinjer for bruken av embetsverket i valgkamp.

Forslagsstillerne mener det er nødvendig å sikre en mer ensartet bruk av embetsverket i de ulike departement ved reiser og møter som har partipolitisk preg. Forslagsstillerne mener Stortinget kan be regjeringen utarbeide slike retningslinjer uten hinder av Grunnloven § 12 tredje ledd.