1. Samandrag

Staten er en betydelig eier i norsk næringsliv og det er viktig med søkelys på forvaltningen av dette eierskapet. Sist eierskapspolitikken var fremme i en stortingsmelding var i St.meld. nr. 13 (2006–2007) Et aktivt og langsiktig eierskap, jamfør Innst. S. nr. 163 (2006–2007).

Forslagsstillerne mener det foreligger nye signaler fra regjeringen i forhold til målsettingene i eierskapsmeldingen, Et aktivt og langsiktig eierskap, og mener det derfor bør utarbeides en ny eierskapsmelding som tar opp i seg statsråd Trond Giskes uttalelser om taktskifte i den statlige eierskapsforvaltningen.

Forslagsstillerne vil understreke betydningen av å sikre et nasjonalt eierskap til strategisk viktige bedrifter. Forslagsstillerne mener at en gjennomgang av hvor mye staten skal engasjere seg i strategisk viktige selskaper, er en naturlig del av en ny eierskapsmelding.

Statsråd Trond Giskes signaler fra februar 2010 om at det kan være grunnlag for å endre det statlige eierskapet gjør at en ny stortingsmelding også må behandle eierskapet i en rekke selskaper der forslagsstillerne mener det ikke lenger er noen god begrunnelse for statlig eierskap.

Følgende forslag fremmes i dokumentet:

«Stortinget ber regjeringen utarbeide en stortingsmelding om statens eierskap.»