Komiteen mener det er viktig at det satses på barne- og ungdomstiltak og viser til at skal en føre en aktiv barne- og ungdomspolitikk, så er de frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene viktige aktører. Komiteen vil i den forbindelse påpeke hvor viktig det er med god kontakt og dialog med de frivillige organisasjonene. Komiteen mener regjeringen må ha fokus på et godt samarbeid mellom de ulike departementene om en gjennomgående politikk for barn og ungdom.

Komiteen er enig i at det er viktig å stimulere kommunene til å øke barn og unges deltaking i lokalsamfunnet, og viser til kåringen av Årets barne- og ungdomskommune som har skapt engasjement ute i kommunene. Komiteen er også fornøyd med det internasjonale samarbeidet på barne- og ungdomspolitikken.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til regjeringens budsjettfremlegg, og støtter dette.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti mener det er viktig å ivareta barn av foreldre med rusmisbruk, og viser derfor til at Barnas Stasjon vil være et tilbud for barn og deres foreldre som jobber for en rusfri tilværelse. Disse medlemmer ser positivt på Blå Kors’ arbeid med å få på plass Barnas Stasjon i Drammen som et forebyggende tiltak som vil være en god og trygg arena for barn.

Post 50 Forskning

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til regjeringens budsjettfremlegg og støtter dette.

Post 60 Barne- og ungdomstiltak i større bysamfunn

Komiteen viser til at det er store utfordringer i forhold til barn og unge i større bysamfunn. Komiteen mener det er viktig med gode oppvekst- og levevilkår også for dem som ikke alltid finner seg til rette i organiserte aktiviteter. Det er derfor viktig at kommuner med større byer tilrettelegger for aktiviteter til barn og ungdom som faller utenfor. Komiteen vil påpeke at behovet for å bekjempe vold, mobbing, rus og kriminalitet er stort og at satsing på bekjempelse av dette er god forebygging overfor barn og unge.

Komiteen viser til alle de positive tiltakene som kommunene har satt i gang gjennom storbymidlene. Prosjekter som «Gatemekling» i Oslo og Tromsø, samt «Ferie for alle» i regi av Røde Kors er gode eksempler på dette.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til regjeringens budsjettfremlegg og støtter dette.

Flertallet er positivt til at regjeringen setter av 48,5 mill. kroner til tiltak for barn i større bysamfunn som skal gå til tiltak og prosjekter for barn og unge med spesielle behov og utsatte ungdomsgrupper og ungdomsmiljø. Flertallet er videre tilfreds med at tiltak rettet mot barn, unge og familier som har fattigdomsproblemer, prioriteres.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti viser til at regjeringen nå virker som om den har resignert i forhold til fattigdom blant barn i Norge, og viser til SSBs tall som viser at fattigdom blant barn har økt til 8 pst. i perioden 2006–2008. Disse medlemmer vil i den forbindelse oppfordre regjeringen til å ha et sterkere fokus på fattigdomsbekjempelse blant barn og unge, og viser til at i regjeringens fattigdomssatsing er ferietiltak for barn og ungdom viktige. Disse medlemmer viser også til Røde Kors' høringsuttalelse som viser at dagens ordning diskriminerer økonomisk vanskeligstilte barn i mindre kommuner og at regjeringen også må ha fokus på mindre kommuner når det gjelder fattigdom.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til at barn i familier med trang økonomi har begrenset mulighet til å delta på aktiviteter i fritiden og å reise på ferie. Disse medlemmer foreslår å øke tilskuddet til barne- og ungdomstiltak med 2 mill. kroner for å sikre Røde Kors' frivillige tiltak «Ferie for alle» i 2011.

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser til Kristelig Folkepartis alternative statsbudsjett der det foreslås ytterligere å styrke ordningen med storbymidler som går til vanskeligstilte barn og unge med en økt bevilgning på 20 mill. kroner til dette formål.

Post 70 Barne- og ungdomsorganisasjoner

Komiteen vil understreke viktigheten av det arbeidet barne- og ungdomsorganisasjonene gjør for å engasjere og stimulere barn og ungdom. Komiteen viser til at skal en føre en aktiv barne- og ungdomspolitikk, så er de frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene viktige aktører. Komiteen vil i den forbindelse påpeke hvor viktig det er med god kontakt og dialog med de frivillige organisasjonene.

Komiteen vil vise til at det den senere tid har kommet mange flere organisasjoner inn i ordningen, noe som har ført til at den felles potten for alle har blitt mindre.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til regjeringens budsjettfremlegg og støtter dette.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti mener det er viktig å gi de frivillige organisasjonene gode rammebetingelser og forutsigbarhet, og at tilfanget av nye organisasjoner ikke svekker økonomien til allerede eksisterende organisasjoner. Dette er viktig for å stimulere til økt frivillighet som igjen letter organisasjonenes arbeid.

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti mener de frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene er viktige for barns oppvekst. Dette medlem vil derfor øke støtten til disse organisasjonene og viser til Kristelig Folkepartis alternative budsjett der det foreslås å øke støtten med 5 mill. kroner utover regjeringens forslag.

Post 71 Utviklingsarbeid

Komiteen viser til at Røde Kors' «Ferie for alle» er et ferietilbud til barn og familier med vanskelig økonomi. I 2010 får 1 600 deltakere fordelt på 34 opphold ferie, takket være innsatsen fra 400 frivillige. Røde Kors bidrar på denne måten til at Norge overholder sine forpliktelser om barns rett til hvile og fritid, og til å delta i lek og fritidsaktiviteter etter Barnekonvensjonens art. 31 nr. 1. Komiteen er kjent med at pågangen av søkere er stor og flere barn må avvises hvert år på grunn av ressursmangel. I år har bortimot to av tre søkere fått avslag i Østlandsregionen. Komiteen ønsker å styrke bevilgningen med 2 mill. kroner til Røde Kors-aktiviteten «Ferie for alle». Komiteen ønsker med dette å medvirke til at økonomisk vanskeligstilte barn utenfor de store byene også får glede av dette gode tilbudet.

Post 79 Tilskudd til internasjonalt ungdomsarbeid mv.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til regjeringens budsjettfremlegg og støtter dette.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at store deler av posten er norske forpliktelser gjennom EØS-avtalen. Disse medlemmer ønsker ytterligere effektivisering i forhold til regjeringens forslag og viser til Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett.