Brev fra Justis- og politidepartementet v/statsråden til justiskomiteen, datert 24. september 2010

Vedrørende representantforslag 139 S (2009-2010)

Jeg viser til brev av 15. september 2010 vedrørende representantforslag 139 S (2009-2010), hvor justiskomiteen ber om Justisdepartementets uttalelse i forbindelse med at den har følgende sak til behandling:

  • Dokument 8:139 S (2009-2010) Representantforslag fra stortingsrepresentantene Hans Frode Kielland Asmyhr, Morten Ørsal Johansen og Åse Michaelsen om umiddelbar flytting av utenlandske kriminelle fra Halden fengsel.

Halden fengsel åpnet i april 2010 og vil i full drift ha 251 fengselsplasser. Det er både domfelte og varetektsinnsatte ved fengslet. Et viktig formål med fengslet var å øke kapasiteten og bedre varetektssituasjon både i Østlandsområdet og i landet for øvrig. Det har vært få brudd på de frister som gjelder for overføring fra politiarrest til fengsel etter at fengslet åpnet, og Justisdepartementet er tilfreds med at fengslet allerede har bidratt til å bedre varetektssituasjonen. I 2010 frem til Halden fengsel ble åpnet, ble om lag 73 % av de varetektsinnsatte overført til fengsel innenfor fristen. Etter at Halden fengsel kom i drift, er andelen økt til 96 %.

Det er både domssonere og varetektsinnsatte ved Halden fengsel. Fengslet har en egen varetektsavdeling med 56 plasser. Antallet varetektsinnsatte kan imidlertid variere noe avhengig av politiets behov. Det er norske og utenlandske innsatte i fengslet. Det er imidlertid ikke riktig som forslagsstillerne hevder at det er 70 % utlendinger i fengslet. Tall fra Kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF) viser at andelen utlendinger per 20. september var på 37,5 %. Av domssonerne var 16,8 % utlendinger, mens av varetektsinnsatte var 65,2 % utlendinger. Andelen utlendinger var omtrent den samme i uke 36 og i uke 37 i år.

Regjeringen vil som lovet i Soria Moria-erklæringen effektivisere saksbehandlingen og øke antall soningsoverføringer. Som et ledd i dette arbeidet har Norge nylig inngått en avtale med Romania om soningsoverføring. Avtalen vil gjøre det lettere å overføre rumenske domfelte til straffegjennomføring i hjemlandet.

På bakgrunn av forslag fra en arbeidsgruppe bestående av Riksadvokaten, Justisdepartementet, Politidirektoratet, Domstoladministrasjonen, Utlendingsdirektoratet, Utlendingsnemnda og KSF er det iverksatt tiltak for å effektivisere behandlingen av saker om utvisning og soningsoverføring av straffedømte utlendinger. Det er blant annet innført nytt regelverk og nye rutiner for å få en hurtigere behandling av saker om overføring: Det er innført tidsfrister for saksbehandling i alle ledd, forenklede prosedyrer og skjerpede rutiner for purring av mottakerlandet. Justisdepartementet har også sendt på høring et forslag til en endring i utlendingsforskriften som går ut på at det skal kunne sendes forhåndsvarsel om utvisning så snart det er tatt ut tiltale i straffesaken. På denne måten vil det kunne ligge til rette for rask avgjørelse av utvisningsspørsmålet så snart dom foreligger. Høringsfristen for forslaget er 8. oktober 2010.

Halden fengsel har et bredt tilbud innen skole, arbeid og aktivisering og er bedre tilrettelagt for moderne straffegjennomføring enn mange andre fengsler. Fengslet har som målsetting at alle innsatte skal få tilbud om undervisning eller arbeid og har etablert et godt skole- og arbeidstilbud ved fengslet. Forslagsstillernes påstand om at skoletilbudene og arbeidsplassene i fengslet står ubrukte, er derfor ikke riktig. Jeg vil trekke frem den innsats de tilsatte ved Halden fengsel gjør for å gi de innsatte en meningsfull straffegjennomføring. Det er krevende å starte opp et helt nytt fengsel med mange nye ansatte og rutiner som skal på plass. Jeg er imponert over det arbeidet de ansatte ved fengslet gjør, og det gode samarbeidet fengslet allerede har etablert med bl.a. skolen, helsetjenesten, næringslivet og NAV. Dette samarbeidet er nødvendig for at fengslet og kriminalomsorgen kan lykkes i tilbakeføringsarbeidet. Fengslet er også i forkant når det gjelder rusmestringstilbud til de innsatte. Halden fengsel har med dette lagt grunnlaget for en moderne straffegjennomføring etter prinsippene i St.meld. nr. 37 (2008-2009) Straff som virker – mindre kriminalitet – tryggere samfunn (kriminalomsorgsmelding).

Jeg er ikke enig i den beskrivelse forslagsstillerne gir av luksus i fengslet. Det er frihetsberøvelsen som er selve straffen. Det er viktig at fengselsbyggene er funksjonelle og solide for ansatte og innsatte, også tatt i betraktning at denne typen nybygg normalt har en levetid på 60 år.

Fengslet prioriterer innsatte som skal tilbakeføres til fortsatt bosetting i Norge. Justisdepartementet vil understreke at enkelte utenlandske innsatte også skal tilbakeføres til bosetting i Norge. Av hensyn til nærhet til politiets etterforskning vil det være nødvendig at enkelte utenlandske innsatte innsettes i varetekt ved Halden fengsel. Departementet vil også understreke at Østfold politidistrikt har særskilte utfordringer med grenseoverskridende kriminalitet og mobile vinningskriminelle. Det er viktig at Halden fengsel kan stille varetektsplasser til disposisjon for Østfold politidistrikt, også varetekt for utlendinger, som et ledd i en effektiv bekjempelse av denne typen kriminalitet. Justisdepartementet støtter derfor ikke representantforslaget.