Brev fra kontroll- og konstitusjonskomiteen til Olje- og energidepartementet v/statsråden, datert 23. september 2010

Olje- og energidepartementets behandling av bl.a. konsesjonssøknader fra Eidsiva Energi og Troms Kraft

Kontroll og konstitusjonskomiteen viser til medieomtale av økonomiske bidrag til Senterpartiet fra Eidsiva Energi og Troms Kraft og vil be statsråden svare på følgende spørsmål:

  • 1. Statsråden har flere ganger uttalt i media at han ikke kjente til de økonomiske bidragene fra Eidsiva Energi og Troms Kraft til Senterpartiet da departementet behandlet konsesjonssøknadene fra disse selskapene. Kjenner statsråden til om noen andre i Olje- og energidepartementet hadde kunnskap om disse bidragene da departementet behandlet konsesjons-søknadene fra Eidsiva Energi og Troms Kraft?

  • 2. Mener statsråden at andre statsråder med kjennskap til partistøtten burde ha informert ham om de økonomiske bidragene fra Eidsiva Energi og Troms Kraft til Senterpartiet?

  • 3. Ifølge media (VG 18. september 2010) ble det orientert om de økonomiske bidragene fra Eidsiva Energi og Troms Kraft på Senterpartiets landsstyremøte 9. april 2010. Det har videre kommet frem at en statssekretær i Olje- og energidepartementet var til stede på dette landsstyremøtet. Kan statsråden bekrefte dette?

  • 4. Har denne statssekretæren deltatt på møter om konsesjonssøknadene fra Eidsiva Energi og Troms Kraft eller på annen vært involvert i konsesjonsbehandlingen?

  • 5. Mener statsråden at pengegaver til Senterpartiet er uproblematiske gaver i forhold til statsrådens myndighetsutøvelse i Olje- og energidepartementet?

  • 6. Direktør i Eidsiva Energi, Ola Mørkved Rinnan, sa til Bergens Tidende 16. september at han var ”litt betenkt på å trekkje inn eit politisk parti, men i ettertid kan eg seie at vi fekk bra valuta for pengane”. Hva er statsrådens kommentar til dette utsagnet?

Komiteen viser videre til innslag i TV2 Nyhetene 14. september 2010 hvor det er stilt spørsmål ved Olje- og energidepartementets håndtering av konsesjon til Eidsiva Bioenergi vedrørende fjernvarmeanlegget på Gjøvik. Kontroll- og konstitusjonskomiteen ber statsråden redegjøre for departementets håndtering av klagesaken herunder besvare følgende spørsmål:

  • 7. Hva var bakgrunnen for at departementet valgte å nekte Daimyo Rindi Energi AS å starte opp med byggearbeider i klagesaken i strid med NVEs vurderinger?

  • 8. Hvilke møter ble avholdt mellom partene og hvilke problemstillinger ble tatt opp?

  • 9. I innslaget fremkommer det påstander om at Daimyo Rindi Energi AS under behandlingen av klagesaken følte seg motarbeidet fra politisk hold og derfor valgte å selge seg ut mens de fortsatt kunne dekke kostnadene. Hva er statsrådens synspunkter på de påstandene som fremsettes?

  • 10. Har statsråden eller øvrig politisk ledelse diskutert forhold rundt Eidsiva Energi med andre medlemmer av Senterpartiet i formelle eller uformelle sammenhenger?

Komiteen ber om svar senest innen utgangen av uke 39, av hensyn til komitébehandling påfølgende uke.