12.1.1 Innledning

Kulturdepartementet hadde i 2009 et utgiftsbudsjett på 9,085 mrd. kroner. Departementet har ansvar for 29 virksomheter, tre fond, åtte selskaper og to særlovsselskaper.

12.1.2 Riksrevisjonens uttalelse

Riksrevisjonen har avgitt 34 avsluttende revisjonsbrev uten merknad.

Senter for statlig økonomistyring (SSØ) har i 2009 evaluert om Kultur- og kirkedepartementets administrative opplegg for forvaltning av tilskudd er tilfredsstillende sett i forhold til kravene som er fastsatt i økonomiregelverket. Riksrevisjonen har merket seg departementets planer for å følge opp rapporten fra SSØ og at funn i årets revisjon av tilskudd fra 79-postene også vil inkluderes i dette arbeidet. Riksrevisjonen ser positivt på departementets arbeid med å utvikle og forbedre styring, oppfølging og kontroll av tilskudd.

12.1.2.1 Nasjonalt opplevelsessenter for pop og rock – Rockheim

Riksrevisjonen anser det som kritikkverdig at budsjettproposisjonen for 2010 manglet omtale av Rockheim-prosjektets forsinkede framdrift og økte behov for investeringsmidler. Kulturdepartementet uttaler at budsjettproposisjonen for 2010 gir de opplysningene departementet kjente til da proposisjonen ble lagt fram. På dette tidspunktet var prosjektet ca. seks måneder forsinket og hadde behov for økte midler. Riksrevisjonen understreker viktigheten av at budsjettproposisjonen gir riktig og balansert informasjon om prosjekters framdrift og endrede behov for midler.

Riksrevisjonen er kritisk til at departementet har disponert 940 000 kroner ekstra til en markering knyttet til Rockheim i august 2009 med bakgrunn i en samlet kostnadsoversikt mottatt i oktober 2009. Revisjonen har ikke fått framlagt et budsjett for markeringen. Riksrevisjonen er kritisk til departementets begrunnelse for bruken av midlene sett i lys av at prosjektet var forsinket, at behovet for investeringsmidler hadde økt og at den utvidede markeringen i 2009 ikke var budsjettert. Rockheim ble offisielt åpnet i august 2010.

I lys av forsinkelser og økte kostnader i prosjektet legger Riksrevisjonen til grunn at departementets oppfølging av Rockheim-prosjektets framdrift og økonomistyring ikke har vært tilstrekkelig. Kulturdepartementet uttaler at det vurderer å gjennomgå Rockheim-prosjektet, og de kontroll- og styringsmekanismer som har vært benyttet. Riksrevisjonen understreker viktigheten av at departementet har en styring som er basert på risiko og vesentlighet. Riksrevisjonen forutsetter at departementet iverksetter tiltak som er nødvendige for å sikre en tilfredsstillende framdrift og økonomistyring av prosjekter.

12.1.2.2 Oppfølging av tidligere rapporterte forhold

Av tidligere rapporterte forhold vil følgende saker bli fulgt opp i den løpende revisjonen:

  • Spørsmål om ulovlig subsidiering og manglende etterlevelse av regelverket for offentlige anskaffelser i forholdet mellom Norsk Tipping AS og datterselskapet Fabelaktiv AS

  • Manglende risikostyring for evaluering av tilskudd