12.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til Riksrevisjonens kontroll av Kulturdepartementet og dets underliggende virksomheter og har merket seg at det er avgitt 34 avsluttende revisjonsbrev uten merknad. Komiteen har også merket seg at Riksrevisjonen har merknader til Nasjonalt opplevelsessenter for pop og rock – Rockheim.

Komiteen viser til at Riksrevisjonen anser det som kritikkverdig at budsjettproposisjonen for 2010 manglet omtale av Rockheim-prosjektets forsinkede framdrift og økte behov for investeringsmidler. Komiteen viser til at Riksrevisjonen er «kritisk til at departementet har disponert 940 000 kroner ekstra til en markering knyttet til Rockheim i august 2009».

Komiteens flertall, medlemmene fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, deler dette synspunktet og undrer seg over at tidligere kulturminister Trond Giske arrangerte en før-åpning av det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock i Trondheim ett år før bygget var ferdig. Flertallet viser til at det er svært uvanlig å markere åpning av et senter før bygget er ferdig. Flertallet mener dette tyder på at markeringen i realiteten var en valgkampmarkering og ikke en reell åpning av et opplevelsessenter.

Komiteen vil i likhet med Riksrevisjonen understreke viktigheten av at departementet har en styring som er basert på risiko og vesentlighet.

Komiteen er glad for at Kulturdepartementet vil gjennomgå Rockheim-prosjektet og forutsetter at departementet følger opp saken og sikrer en tilfredsstillende framdrift og økonomistyring av prosjektet.

Komiteen merker seg at Riksrevisjonen ser positivt på Kulturdepartementets arbeid med å ut-vikle og forbedre styring, oppfølging og kontroll av tilskudd. Komiteen forutsetter at departementet viderefører arbeidet og påpeker viktigheten av synlighet om støtte til kulturformål virker og om de kulturpolitiske målene nås.

Når det gjelder forvaltningsrevisjoner viser komiteen til Innst. 78 S (2010–2011), jf. Dokument 3:13 (2009–2010) Riksrevisjonens undersøkelse av arbeidet med å sikre og tilgjengeliggjøre arkivene i kommunal sektor.