14.1.1 Innledning

Landbruks- og matdepartementet hadde i 2009 et utgiftsbudsjett på 15,5 mrd. kroner. Departementet har ansvar for syv virksomheter og fem selskaper.

14.1.2 Riksrevisjonens uttalelse

Riksrevisjonen har avgitt fem avsluttende revisjonsbrev uten merknad og to avsluttende revisjonsbrev med merknad til Bioforsk og Statens landbruksforvaltning.

14.1.2.1 Informasjonssikkerhet

Revisjonen har avdekket mangler i Landbruks- og matdepartementets etatsstyring av informasjonssikkerheten i underliggende virksomheter. Departementet har i sin styringsdialog i liten grad stilt krav til eller gitt føringer på dette området og har ikke i tilstrekkelig grad fulgt opp at underliggende virksomheter har etablert en tilfredsstillende informasjonssikkerhet. Kontroll av informasjonssikkerheten i en underliggende virksomhet avdekket betydelige mangler, jf. punkt 6.4.

Riksrevisjonen finner det kritikkverdig at departementet ikke har fulgt opp om underliggende virksomheter har etablert en informasjonssikkerhet som er i tråd med gjeldende regler på området. Riksrevisjonen har merket seg at departementet vil vurdere hvordan og i hvilket omfang det skal etableres prinsipper for særskilt oppfølging og kontroll på informasjonssikkerhetsområdet, og forutsetter at departementet følger opp området slik at nødvendige tiltak blir iverksatt og får den ønskede virkning.

14.1.2.2 Produksjon og tap i reindriften

Riksrevisjonen ser alvorlig på at Landbruks- og matdepartementet har pålagt Reindriftsforvaltningen å utbetale 2,54 mill. kroner til Direktoratet for naturforvaltning til produksjon og tap i reindriften, et samarbeidsprosjekt mellom Landbruks- og matdepartementet og Miljøverndepartementet, uten at det foreligger dokumentasjon eller faktura.

Riksrevisjonen har merket seg at Landbruks- og matdepartementet for å sikre enhetlig styring og oppfølging av prosjektet «Produksjon og tap i reindriften», fra 2010 vil belaste kapittel 1147 post 71 direkte. Departementet vil også sørge for en ryddig dialog med Reindriftsforvaltningen i tilknytning til utbetaling og oppfølging av prosjektkostnadene. Riksrevisjonen forutsetter at departementet for framtiden følger opp ved å legge til rette for dialog og rutiner som sikrer dokumenterte og riktige utbetalinger.

14.1.2.3 Bioforsk

Riksrevisjonen hadde også merknader til anskaffelsesvirksomheten i Bioforsk i 2007 og 2008. Bioforsk har på den bakgrunn iverksatt en rekke tiltak for å sikre etterlevelsen av anskaffelsesregelverket.

Riksrevisjonen finner det kritikkverdig at det til tross for at det fokuseres på området både i Bioforsk og i departementet, er det også i 2009 foretatt anskaffelser i strid med regelverket. Revisjonen for 2009 har vist at det er brudd på forskriftens krav til kunngjøring og at det mangler dokumentasjon for at løpende anskaffelser er foretatt i samsvar med regelverket. Revisjonen viser at de igangsatte tiltakene ikke har hatt den ønskede effekt.

Riksrevisjonen har merket seg at Bioforsk har iverksatt ytterligere tiltak for å sikre etterlevelsen av anskaffelsesregelverket, blant annet ved å sentralisere innkjøpsfunksjonen. Riksrevisjonen forutsetter at departementet følger opp gjennomføringen av tiltakene som er iverksatt og at de gir forventede effekter.

14.1.2.4 Statens landbruksforvaltning

Revisjonen har vist betydelige mangler ved informasjonssikkerheten i Statens landbruksforvaltning. Mangler ved informasjonssikkerheten øker risikoen for uønskede hendelser så som uautorisert tilgang til systemer og informasjon, uautorisert endring eller sletting av data, samt at informasjon ikke er tilgjengelig for medarbeidere slik at pålagte oppgaver kan gjennomføres. Riksrevisjonen finner det kritikkverdig at Statens landbruksforvaltning ikke har tilfredsstillende rutiner og internkontroll knyttet til informasjonssikkerhet og forutsetter at departementet følger opp forholdene i styringsdialogen med Statens landbruksforvaltning og at de tiltak som iverksettes får den ønskede virkning.

Riksrevisjonen finner det uheldig at det i Statens landbruksforvaltnings årsrapportering for 2009 er gitt ukorrekte opplysninger som avviker vesentlig fra grunnlagsdata. Feilrapporteringen har skjedd til tross for at Statens landbruksforvaltning mener å ha gode rutiner for å sikre pålitelighet i rapporteringen. Riksrevisjonen har merket seg at Landbruks- og matdepartementet vil be Statens landbruksforvaltning gjennomgå sine rutiner på området med sikte på ytterligere kvalitetssikring, og forutsetter at departementet vil følge dette opp overfor Statens landbruksforvaltning.

14.1.2.5 Oppfølging av tidligere rapporterte forhold

Følgende saker vil bli fulgt opp i den løpende revisjonen:

  • Reindriftsavtalen – VSP-rein og konfliktforebyggende tiltak

  • Statens landbruksforvaltning