Svar på spørsmål fra kontroll- og konstitusjonskomiteen ifm. riksrevisjonens rapport om den årlige revisjon og kontroll for budsjettåret 2009 – dokument 1 (2010–2011)

Jeg viser til brev datert 4. november 2010 fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité med spørsmål vedrørende Riksrevisjonens rapport om den årlige revisjon og kontroll for budsjettåret 2009 – Dokument 1 (2010–2011).

Vedlagt følger svar fra Forsvarsdepartementet.

Svar på spørsmål fra kontroll- og konstitusjonskomiteen vedrørende Riksrevisjonens rapport om den årlige revisjon og kontroll for budsjettåret 2009 – Dokument 1 (2010–2011)

Spørsmål nr. 1

Riksrevisjonen har påpekt kritikkverdige forhold ved Forsvarets materiellforvaltning hvert år siden 2006 og ser alvorlig på at det ikke er etablert tilfredsstillende internkontroll på materiellområdet. Komiteen etterspør årsaken til at disse forholdene fortsatt ikke er på plass og når kan man forvente at disse klart kritikkverdige forhold blir brakt til opphør?

Svar:

Forsvaret har iverksatt en rekke tiltak for å sikre en forsvarlig materiellforvaltning, og gjennomfører en omfattende kontrollvirksomhet. Hovedfokus innenfor Forsvarets materiellforvaltning i 2009 var gjennomføring av nødvendig telling for å sikre materiellkontroll. Videre var driftsstabilisering av Forsvarets felles og integrerte forvaltningssystem (FIF 2.0) prioritert, og løsningen ble erklært driftsstabil i desember 2009.

Forsvarssjefen har i 2010 en kampanjeplan for forbedret forvaltning hvor ett av de tre satsningsområdene er å sikre at det gjennomføres egenkontroll av materiell iht. regelverk. Forsvaret har videre utarbeidet Forsvarets veileder i intern kontroll som er et viktig verktøy for å kunne oppnå god styring og kontroll, herunder sikre tilstrekkelig intern kontroll innenfor materiellforvaltning.

Forsvarsdepartementet har understreket overfor Forsvaret kravet om at alt materiell skal være regnskapsført i tråd med gjeldende regelverk, og forventer at et sentralt materiellregnskap snarest mulig skal være etablert i FIF. Forsvaret er derfor gitt i oppdrag å ferdigstille arbeidet med å etablere et fullstendig, sentralt materiellregnskap i FIF.

Arbeidet med materiellkontroll har fått en tydeligere ledelsesforankring. Forsvarssjefen har gitt uttrykk for at oppfølging av materiellforvaltning vil være blant hans høyeste prioriteter for virksomhetsåret 2011.

Spørsmål nr. 2

Riksrevisjonen er kritisk til at Forsvaret ikke er à jour med å identifisere, klassifisere og prioritere informasjonsaktiva og at det ikke er utarbeidet tilstrekkelige risikoanalyser på informasjonssikkerhetsområdet. Når kan man forvente at departementet tar aktivt tak i og rydder opp i disse forhold, som kan øke risikoen for kompromittering av data?

Svar:

Sikkerhetsloven stiller krav til virksomhetene om å innføre visse minimumstiltak basert på en generell risikoanalyse på informasjonssikkerhetsområdet. I tillegg skal virksomhetene gjennomføre en lokal risikoanalyse.

Etatene underlagt Forsvarsdepartementet skal følge gjeldende lovverk. Forsvarsdepartementet vil stille eksplisitte krav til etatene i forsvarssektoren om å gjennomføre slike analyser i 2011. Etatene skal rapportere til departementet om gjennomføringen i løpet av virksomhetsåret.

I tillegg vil Forsvarsdepartementet i etatsstyringsprosessen for 2011 ha et spesielt fokus på etterlevelse av gjeldende lovverk relatert til informasjonssikkerhet, hvor det blant annet stilles krav til å identifisere, klassifisere og prioritere informasjonsaktiva.