Brev fra Samferdselsdepartementet v/statsråden til kontroll- og konstitusjonskomiteen, datert den 22. november 2010

Riksrevisjonens rapport om den årlige revisjon og kontroll for budsjettåret 2009 - Dokument 1 (2010–2011)

Jeg viser til Kontroll- og konstitusjonskomiteens brev av 4. november 2011.

Vedlagt følger svar på spørsmål 1-3.

Spørsmål 1

Rutinene rundt grunnerverv som utføres av Statens vegvesen har vært mangelfulle, noe som påpekes av Riksrevisjonen. I sitt svar til Riksrevisjonen av 24. august 2010 hevder Samferdselsdepartementet at de er enig med Riksrevisjonen i at det har tatt for lang tid å få på plass tilfredsstillende rutiner og begrunner dette bl.a. med gjennomføringen av Forvaltningsreformen. Har Samferdselsdepartementet flere eksempler på forbedringer eller endringer som er utsatt eller satt på vent på bakgrunn av implementering av Forvaltningsreformen?

Svar:

Bindende standarder for det som tidligere var øvrig riksveg, kunne fastsettes ved instruks fra vegdirektør eller departement. Staten kan ikke instruere fylkeskommunene/Oslo kommune. Slike standarder må etter reformen i større grad fastsettes ved forskrift. Eksempel på det er bru, ferjekai og andre bærende konstruksjoner som ble fylkesveg fra 1.1.2010. Forskriftsarbeid er mer tidkrevende enn om bestemmelser fastsettes gjennom instruks. Disse arbeidene er ikke satt på vent eller utsatt, men departementet har erfart at det tar lengre tid både å få aktuelle standarder på plass og at det vil ta lengre tid når slike standarder skal endres.

Spørsmål 2

Ved revisjon av regnskapet for 2006 anmerket Riksrevisjonen manglende rutiner for kvalitetssikring og etterkontroll av lønnsdata i Statens vegvesen, noe som fortsatt ikke er tilfredsstillende. Når har Samferdselsdepartementet til hensikt å bringe disse forhold i orden?

Svar:

Statens vegvesens arbeid med lønnsprosessene vil være ferdig i november 2010. Da skal nye rutiner for registrering og endring av faste og variable lønnsdata, herunder rutiner for nødvendig kontroll/etterkontroll være klar. Etter dette vil rutinene bli implementert i etaten.

Spørsmål 3

Riksrevisjonen har avdekket mangler i Samferdselsdepartementets etatsstyring av informasjonssikkerheten i underliggende virksomheter og påpeker at departementet i liten grad har stilt krav til eller gitt føringer om en felles tilnærming til hvordan de skal klassifisere informasjon. På hvilken måte og når har Samferdselsdepartementet til hensikt å stille konkrete krav til vei- og jernbanesektorene når det gjelder informasjonssikkerhet?

Svar:

Samferdselsdepartementet har bedt etatene i henholdsvis brev av 8. september d.å. til Statens vegvesen og i brev av 23. september 2010 til Jernbaneverket, om innen 1. desember 2010 å rapportere til Samferdselsdepartementet om etatenes oppfølging på de punktene som Riksrevisjonen tar opp i Dokument 1 (2010-2011), herunder forholdene knyttet til informasjonssikkerhet. Samferdselsdepartementet har også tatt opp saken på etatsstyringsmøtene med de to etatene i høst.

På grunnlag av etatenes tilbakemelding vil Samferdselsdepartementet vurdere den videre oppfølgingen av saken, bl.a. om det skal stilles konkrete krav til veg og jernbane når det gjelder informasjonssikkerhet i tildelingsbrevet til Statens vegvesen og Jernbaneverket for 2011-budsjettet.