6.1.1 Innledning

Fiskeri- og kystdepartementet hadde i 2009 et utgiftsbudsjett på 5,1 mrd. kroner. Departementet har ansvar for fire virksomheter og to selskaper.

6.1.2 Riksrevisjonens uttalelse

Riksrevisjonen har avgitt tre avsluttende revisjonsbrev uten merknad og ett avsluttende revisjonsbrev med merknad til Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning.

6.1.2.1 Informasjonssikkerhet

Revisjonen har avdekket mangler i Fiskeri- og kystdepartementets etatsstyring av informasjonssikkerheten i underliggende virksomheter. Riksrevisjonen finner det kritikkverdig at departementet i sin styringsdialog ikke har fulgt opp om underliggende virksomheter har etablert en informasjonssikkerhet som er i tråd med gjeldende regler på området.

Riksrevisjonen har merket seg at departementet vil ta opp avdekkede mangler vedrørende informasjonssikkerhet i sin styringsdialog med underliggende virksomheter. Riksrevisjonen forutsetter at departementet følger opp området slik at nødvendige tiltak blir iverksatt og får den ønskede virkning.

6.1.2.2 Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning

Riksrevisjonen ser alvorlig på at Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning ikke har foretatt alle avstemminger slik bestemmelser om økonomistyring i staten forutsetter. Dette har blant annet ført til at det er betydelige differanser mellom bokført beholdning og kontoutdrag fra banken på en bankkonto.

Riksrevisjonen har merket seg at departementet har fulgt opp dette i et eget møte med virksomheten og forutsetter at Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning iverksetter nødvendige tiltak for å unngå tilsvarende forhold i framtiden.