Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Tore Hagebakken, Are Helseth, Tove Karoline Knutsen, Sonja Mandt og Wenche Olsen, fra Fremskrittspartiet, Jon Jæger Gåsvatn, Kari Kjønaas Kjos og Per Arne Olsen, fra Høyre, lederen Bent Høie, Sonja Irene Sjøli og Erna Solberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Geir-Ketil Hansen, fra Senterpartiet, Kjersti Toppe, og fra Kristelig Folkeparti, Laila Dåvøy, vil understreke betydningen av at helsesektoren tar i bruk informasjonsteknologi på bred basis til informasjon og kommunikasjon mellom ulike aktører innen helsevesenet og mellom helsesektoren og pasienter/brukere.

Komiteen viser til at regjeringen har satt i gang et arbeid med å styrke IKT-satsingen innen helsevesenet. God informasjon til alle om helsetjenestenes ulike tilbud og andre helserelaterte spørsmål er viktig for å kunne gi likeverdige helsetjenester over hele landet. Regjeringen har derfor iverksatt flere tiltak, blant annet beskrevet i Samspill 2.0 (2008–2013) Nasjonal strategi for elektronisk samhandling i helse- og omsorgssektoren.

Komiteen vil peke på at regjeringen i statsbudsjettet for neste år i Prop. 1 S (2010–2011) har foreslått at det bevilges midler til å etablere en felles nasjonal helseportal for helseinformasjon, og at Stortinget har sluttet seg til dette. I svarbrev av 17. desember 2010 fra helse- og omsorgsministeren til komiteen vedrørende foreliggende representantforslag går det fram at pasienter, brukere og pårørende gjennom nasjonal helseportal vil få tilgang til kvalitetssikret informasjon om sykdom og behandling, om ulike helsetilbud og ventetider, samt veiledning om rettigheter og støtteordninger. Også andre tjenester som bytte av fastlege, oversikt over egne resepter og egenandeler vil gjøres tilgjengelig. Komiteen støtter dette og legger til grunn at personvernet ivaretas på en sikker og god måte i arbeidet med portalen.

Komiteen viser til at arbeidet med helseportalen nå er i gang, og at oppstart av drift er planlagt i juni 2011. Komiteen noterer seg også at portalen deretter skal videreutvikles med supplerende innhold som for eksempel elektronisk timebestilling, innsyn i egne journalopplysninger, fjernkonsultasjoner, dialog mellom bruker og helsetjenesten, fornying av resepter og annet.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, vil peke på at regjeringens pågående arbeid med nasjonal helseportal ivaretar de viktigste oppgavene et slikt tilbud skal tjene, og er tilfreds med at portalen vil bygges ut med flere funksjoner etter hvert – blant annet i tråd med økende og bedre bruk av IKT for samhandling mellom institusjoner og nivåer i hele helse- og omsorgssektoren.

Flertallet foreslår at dokumentet vedlegges protokollen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti mener det er viktig at en fra starten av i arbeidet med å etablere en offentlig nettbasert helseportal har gjennomtenkt hva som bør være målet med portalen, og hvilke funksjoner som en slik portal skal kunne tilby. Disse medlemmer viser til at www.helsenorge.no nå er under oppseiling, og at det nå er bred aksept for å innføre en nettbasert helseportal. Disse medlemmer viser til at det derfor i representantforslaget er lagt vekt på hvilke funksjoner en slik portal bør ha. Disse medlemmer mener at vesentlige funksjoner vil måtte være:

  • En informasjonskilde for borgerne om deres egen helse.

  • At borgeren kan benytte portalen til å dele informasjon om sin helsetilstand med sin fastlege og spesialisthelsetjenesten.

  • Trygg tilgjengeliggjøring av funksjonalitet for at pasienter skal kunne diskutere med andre pasienter med tilsvarende diagnoser innenfor en trygg og anonym ramme.

  • En samhandlingsarena der pasient, primærhelsetjeneste og spesialisthelsetjeneste møtes med bakgrunn i et felles informasjonsgrunnlag om pasienten.

  • At pårørende kan ta et hovedansvar for et familiemedlems helse, f.eks. når voksne barn tar ansvar for sine eldre og syke foreldre, eller foreldre som skal følge sine barns sykehistorie.

  • Kvalitetssikret og oppdatert informasjon om diagnoser, sykdommer og aktuelle helsespørsmål.

  • God informasjon til borgere om helsetjenesten knyttet til diagnoser vedkommende selv har, og hvilke rettigheter som følger med.

  • Informasjon om helseforetakenes tjenester, kvalitet og ventetider på behandling.

På denne bakgrunn mener disse medlemmer at det vil være en fordel om regjeringen kommer med et gjennomarbeidet forslag om en nettbasert helseportal til Stortinget. Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen på egnet måte fremme en sak om å etablere en nettbasert nasjonal helseportal. Saken skal inneholde målsettinger med portalen, hovedinnhold og fremdrift for etablering.»