Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om særskilt melding fra Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget) om overvåking av norske borgere i Norge foretatt av gruppen Surveillance Detection Unit (SDU)

Til Stortinget

Sammendrag

EOS-utvalget besluttet i november 2010 å undersøke enkelte sider av påstandene som ble fremsatt i media om at gruppen Surveillance Detection Unit (SDU) skal ha drevet overvåking og registrering av norske borgere i Norge på vegne av den amerikanske ambassaden i Oslo.

På bakgrunn av den allmenne interessen i saken og det forhold at Stortinget selv håndterer sider ved saken, har utvalget funnet grunn til å orientere Stortinget om sine undersøkelser.

Det opplyses om at utvalget har hatt kontakt med Stortingets justiskomité i forbindelse med denne komiteens undersøkelser i saken.

Som følge av riksadvokatens etterforskningsordre 8. november 2010 har ikke utvalget undersøkt påstandene om at tidligere eller nåværende PST-ansatte har begått forhold som rammes av norske straffebestemmelser. Utvalget opplyser imidlertid at det vil holde seg orientert om påtalemyndighetens konklusjoner på dette punkt.

I henhold til utvalgets kontrolloppgave og -område har utvalget begrenset sine undersøkelser til Politiets sikkerhetstjenestes (PST) rolle i saken. Når det gjelder rekkevidden av utvalgets undersøkelser i saker som berører fremmede staters virksomhet på norsk jord, vises det til side 8 i utvalgets årsmelding for 2003:

«Fremmed etterretningsvirksomhet mv skal være undergitt nasjonal kontroll også når det dreier seg om allierte land. Uautorisert fremmed etterretningsvirksomhet mv berører suverenitetsspørsmål, og kan ha konsekvenser for den enkeltes rettsbeskyttelse. Ut fra kontrolloppgaven vil utvalgets mandat i en slik sammenheng være å kartlegge om det har pågått slik virksomhet som norsk sikkerhetstjeneste har vært kjent med og eventuelt har godkjent, og se på hvordan tjenesten i tilfellet har håndtert situasjonen og informert overordnet myndighet.»

Utvalget har i forbindelse med sine undersøkelser gjennomført ett møte med sjef i PST, Janne Kristiansen. Utvalget har videre sendt skriftlige spørsmål til tjenesten i sakens anledning. Det er også gjennomført søk i tjenestens arkiver og registre.

I brev fra til PST 7. februar 2011 avsluttet utvalget sine undersøkelser i saken. Utvalget har funnet grunn til å kritisere PST for at verken Justis- og politidepartementet eller utvalget ble orientert om tjenestens kjennskap til sikkerhetsarbeidet ved den amerikanske ambassaden i Oslo.

I utvalgets avsluttende merknader til PST er det fra utvalget presisert at tjenestens kjennskap til sikkerhetsarbeidet ved den amerikanske ambassaden, slik dette fremstod i 2006 og 2007, var av en slik karakter at det forelå en plikt til å rapportere til Justis- og politidepartementet, jf. Instruks for Politiets sikkerhetstjeneste § 17. Utvalget har i denne sammenheng understreket at terskelen for å rapportere til overordnede myndigheter bør være lav.

Når det gjelder den manglende orienteringen om saken til utvalget, har utvalget lagt til grunn at PST også må orientere EOS-utvalget om saker «av viktighet». Det er i denne sammenheng understreket at tjenesten må være kjent med at kontroll av denne type saker faller innenfor utvalgets mandat, spesielt på bakgrunn av uttalelsen fra utvalget i årsmeldingen for 2003.

Utvalget har en omfattende rett til innsyn i PSTs arkiver og registre, og tjenesten plikter på anmodning å tilveiebringe alt materiale, utstyr mv. som kan ha betydning for gjennomføring av utvalgets kontroll, jf. lov om kontroll med etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste § 4. På bakgrunn av omfanget av tjenestens virksomhet og utvalgets ressurser og kapasitet, må imidlertid kontrollen i en viss grad baseres på tillit til at tjenesten orienterer om saker som antas å være omfattet av utvalgets kontroll. Utvalget har derfor på generelt grunnlag presisert overfor PST at utvalgets innsynsrett ikke fritar tjenesten fra å orientere utvalget om relevante saker.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jette F. Christensen, Martin Kolberg og Marit Nybakk, fra Fremskrittspartiet, lederen Anders Anundsen, Ulf Erik Knudsen og Terje Halleland, fra Høyre, Per-Kristian Foss, fra Sosialistisk Venstreparti, Hallgeir H. Langeland, fra Senterpartiet, Heidi Greni, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, og fra Venstre, Trine Skei Grande, viser til særskilt melding fra EOS-utvalget, Dokument 7:1 (2010–2011). Komiteen er fornøyd med at EOS-utvalget har sendt Stortinget slik særskilt melding om en sak av viktighet og av allmenn interesse. Komiteen understreker betydningen av at EOS-utvalget også i fremtiden benytter seg av muligheten til å sende Stortinget særskilt melding i slike saker. Komiteen mener dette er viktig på bakgrunn av den kontrollfunksjon EOS-utvalget har på Stortingets vegne og for å sikre at saker av betydning kan få en tidsaktuell politisk behandling i Stortinget.

EOS-utvalget viser til at de har gjennomført begrensede undersøkelser etter en rekke medieoppslag knyttet til TV2s avsløring av mulig ulovlig etterretningsaktivitet fra USAs ambassade. Komiteen viser videre til Innst. 257 S (2010–2011) fra justiskomiteen om justisministerens redegjørelse av 17. november 2010 om gruppen Surveillance Detection Unit (SDU) og mulig ulovlig overvåking av norske borgere.

Komiteen viser til at EOS-utvalget har gjennomført en undersøkelse begrenset til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sin befatning med saken. Komiteen vil således begrense sin behandling av saken til det tema som tas opp av EOS-utvalget og for øvrig henvise til Innst. 257 S (2010–2011).

Komiteen legger til grunn EOS-utvalgets forståelse av utvalgets kontrolloppgave i saker som omhandler utenlandsk etterretningsvirksomhet. Denne skal være underlagt nasjonal kontroll også når det dreier seg om allierte land. Utvalget skal derfor kartlegge og undersøke om det har pågått slik fremmed etterretningsvirksomhet som også norsk sikkerhetstjeneste har godkjent eller vært kjent med. I tillegg skal EOS-utvalget undersøke hvordan den norske sikkerhetstjenesten har håndtert situasjonen og informert overordnet myndighet.

Komiteen registrerer at EOS-utvalget har funnet grunn til å kritisere PST for at verken Justis- og politidepartementet eller EOS-utvalget ble orientert om tjenestens kjennskap til sikkerhetsarbeidet ved den amerikanske ambassaden i Oslo. EOS-utvalget mener PST hadde plikt til å rapportere til Justis- og politidepartementet om sin kjennskap til SDUs virksomhet allerede i 2006 og 2007 i henhold til Instruks for Politiets sikkerhetstjeneste § 17. Komiteen deler EOS-utvalgets syn.

Komiteen vil videre understreke at rapporteringsplikten er grunnleggende i forholdet mellom sikkerhetstjenesten og departementet i denne typen saker. Politisk ledelse må ha tilgang på relevant informasjon for å håndtere sikkerhetsspørsmål av denne typen, også når allierte er involvert. Komiteen mener at terskelen for slik rapportering skal være lav. Dette er også viktig for å sikre den demokratiske kontrollen og oppfølgingen fra politisk hold, og gir ansvarlig statsråd mulighet for å korrigere underliggende etat og informere Stortinget på egnet måte om forhold av betydning.

Komiteen mener det er viktig å presisere at de rettssikkerhetsskranker Stortinget har vedtatt, er av grunnleggende betydning for borgernes trygghet mot myndighetsovergrep, og at PST har et særlig ansvar for å sikre de samme interesser. Komiteen viser til at de vurderinger PST har gjort i denne saken, ikke er tilfredsstillende for å ivareta disse interessene.

Komiteen viser videre til at EOS-utvalget kritiserer PST for å ha unnlatt å gjøre utvalget oppmerksom på denne problemstillingen. Dersom EOS-utvalgets kontroll skal være effektiv, må utvalget ha tillit til at PST opplyser utvalget om saker av viktighet.

Komiteen finner det alvorlig og kritikkverdig at PST ikke har fulgt Instruks for Politiets sikkerhetstjeneste § 17 ved å unnlate å gi informasjon til Justis- og politidepartementet, og at PST ikke har informert EOS-utvalget om sin kjennskap til sikkerhetsarbeidet ved den amerikanske ambassaden gjennom SDU.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument 7:1 (2010–2011) – om særskilt melding fra Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget) om overvåking av norske borgere i Norge foretatt av gruppen Surveillance Detection Unit (SDU) – vedlegges protokollen.

Oslo, i kontroll- og konstitusjonskomiteen, den 29. mars 2011

Anders Anundsen

leder og ordfører