Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Laila Gustavsen, Eva Kristin Hansen, Svein Roald Hansen, Sverre Myrli, Tore Nordtun og Willy Pedersen, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, Morten Høglund, Siv Jensen, Peter N. Myhre og Karin S. Woldseth, fra Høyre, Peter Skovholt Gitmark, Ivar Kristiansen og lederen Ine M. Eriksen Søreide, fra Sosialistisk Venstreparti, Bård Vegar Solhjell, fra Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, og fra Kristelig Folkeparti, Dagfinn Høybråten, tar til etterretning aktiviteten til Stortingets delegasjon til EFTA-parlamentarikerkomiteene og Den felles EØS-parlamentarikerkomiteen for 2010.

Når det gjelder inneværende års aktiviteter vil komiteen særlig peke den evaluering av EØS-avtalen som nå foregår både i EU og i Norge og viktigheten av å ivareta norske interesser i dette arbeidet i forholdet til EU og øvrige EFTA/EØS partnere. På EU siden mener komiteen at det vil være naturlig at delegasjonen følger opp Europaparlamentet særskilt i forhold til EØS sin fremtid. Komiteen vil understreke viktigheten av det arbeid som delegasjonen har gjort i forhold til å presentere norsk nordområdepolitikk.

I forhold til fremtidige frihandelsavtaler vil komiteen be delegasjonen medvirke til at forhandlinger med Russland iverksettes så snart spørsmålet om WTO-medlemskap er løst.