Innstilling fra finanskomiteen om skatteavtale mellom Norge og India

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Den 2. februar 2011 ble det i New Delhi undertegnet en skatteavtale mellom Norge og India. Formålet med avtalen er å forhindre dobbeltbeskatning med hensyn til skatter av inntekt og formue, samt å forebygge skatteunndragelse. Samtykke til undertegning ble gitt ved kgl. res. 15. januar 2010. Avtalen ble på vegne av Norge undertegnet av forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland, og på vegne av India av finansminister Pranab Mukherjee.

Gjeldende skatteavtale mellom Norge og India ble undertegnet 31. desember 1986, og det har i lengre tid vært behov for revisjon av avtalen.

Etter anmodning fra norske myndigheter ble det innledet forhandlinger om en ny skatteavtale i New Delhi høsten 2007. En tredje og siste forhandlingsrunde fant sted i New Delhi, og ved avslutningen av forhandlingene ble et utkast til ny avtale parafert 15. januar 2009. Den norske delegasjonen ble i siste runde ledet av ekspedisjonssjef Odd Hengsle, Finansdepartementet.

Avtalen vil tre i kraft når begge stater har gitt hverandre melding om at de nødvendige konstitusjonelle skritt er gjennomført for at avtalen kan tre i kraft. Avtalen får virkning i begge stater fra og med det inntektsåret som følger etter det året avtalen trer i kraft. Fra samme tidspunkt opphører gjeldende avtale å ha virkning.

Avtalen inneholder 32 artikler og følger i store trekk det mønsterutkast som er utarbeidet av OECD, og som er lagt til grunn i Norges skatteavtaler i de senere årene. Avtalen inneholder imidlertid enkelte avvik fra dette mønsteret og utvider på visse områder kildestatens beskatningsadgang, herunder en bestemmelse om beskatning av tjenester. De avvikende bestemmelsene er i hovedsak basert på det mønsterutkast som FN har utarbeidet.

Avtalen er inngått på norsk, hindi og engelsk. Alle tekstene er gyldige, men ved tolkningstvil skal den engelske teksten gå foran. Vedlagt proposisjonen følger avtalen slik den er undertegnet på engelsk og norsk.

Det vises for øvrig til merknadene til avtalens enkelte artikler i proposisjonens kapittel 3.

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kari Agerup, Thomas Breen, Gunvor Eldegård, Bård Langsåvold, lederen Torgeir Micaelsen, Torfinn Opheim og Dag Ole Teigen, fra Fremskrittspartiet, Jørund Rytman, Ketil Solvik-Olsen, Kenneth Svendsen og Christian Tybring-Gjedde, fra Høyre, Gunnar Gundersen, Arve Kambe og Jan Tore Sanner, fra Sosialistisk Venstreparti, Inga Marte Thorkildsen, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, og fra Venstre, Borghild Tenden, slutter seg til regjeringens forslag om å sette i kraft skatteavtalen mellom Norge og India, undertegnet i New Delhi 2. februar 2011.

3. Komiteens tilråding

Komiteen har ellers ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Stortinget samtykker i å sette i kraft skatteavtalen mellom Norge og India, undertegnet i New Delhi 2. februar 2011.

Oslo, i finanskomiteen, den 27. oktober 2011

Torgeir Micaelsen

Christian Tybring-Gjedde

leder

ordfører